Jak bojovat s obezitou u psa?

Máte pocit, že obezita se pejsků netýká nebo před tímto problémem zavíráte oči? Obézních pejsků není ve skutečnosti málo a každý chovatel by měl být obezřetný a problému se postavit čelem. Někteří pejsci jsou převážnou většinu dne zavření doma a na procházky chodí opravdu sporadicky. Páníčci se jim navíc snaží přilepšit všemožnými pochoutkami a obezita u takového životního stylu na sebe nenechá dlouho čekat. Jak tedy řešit obezitu u pejsků?

Kde hledat viníka?

Současné statistiky uvádějí, že přibližně 40 % psů trpí nadváhou. Chovatel si často začne problému všímat až po upozornění ze strany okolí. Kdo ale nese největší vinu? Viníka vždy hledejme na straně chovatele. Pejskův životní stylzávisí na životním stylu právě majitele. Pokud páníček nemá čas a pejskovi dopřeje volný pohyb jen zřídka, pejsek začíná strádat. A to nejen po stránce fyzické, ale i psychické. Pokud si tedy pořizujeme pejsky, je vhodné si promyslet, zda roli chovatele zvládneme se vším všudy.

Obezita omezuje

V případě obezity pejska obtěžují nejen přebytečná kila, ale především zdravotní potíže, které pejsky omezují. Obézní pejsek velice zatěžuje především pohybový aparát, trpí klouby a objevují se velké bolesti zad a končetin. V létě pejsek hůře snáší vyšší teploty a fyzická aktivita je pro něj úmorná. Postupně se však přidávají potíže daleko závažnější. Vlivem nadměrného zatěžování celého organismu dochází k problémům dýchací a oběhové soustavy, objevují se potíže s ledvinami, zácpa a plynatost. Pokud je obezita neléčená, zvyšuje se riziko některých nádorových onemocnění a cukrovky.

Jak poznat obezitu?

Pro každé plemeno existují tabulky s průměrnou výškou, váhou a dalšími tělesnými proporcemi. Samozřejmě každý jedinec je jiný a několikakilogramové odchylky se běžně vyskytují. Obezitu však poznáme na první pohled. Pokud pejskovi nemůžeme nahmatat žebra, nemůžeme zcela odlišit pas a břicho je z profilu nápadně plné, měli bychom zbystřit.

pomoc muj pes je. obezni

Pomoc, můj pes je obézní!

Měli bychom si pamatovat, že snížením hmotnosti pejskovi výrazně ulevíme a podpoříme jeho celkové zdraví. Celková změna by však měla začít u chovatele, který by měl mít pevnou vůli, nepodstrojovat pejskům a celkově se pejskovi více věnovat. Cesta ke snížení hmotnosti je poměrně jednoduchá. Snížíme příjem kalorií a zvýšíme fyzickou aktivitu.