Jak cestovat se psem v karavanu

Cestování s mazlíčkem aneb jak přepravovat psa v karavanu 

Dovolená bez Vašich čtyřnohých mazlíčků? Ani náhodou! Cestování se psím parťákem je díky obytným vozům pohodlné jak pro Vás, tak i pro ně. Než se pustíte do víru dobrodružství doporučujeme se nejdříve seznámit se zákonem o provozu (“Zákon o provozu na pozemních komunikacích stanovuje, že při přepravě zvířat nesmí být ohrožena jak bezpečnost řidiče, přepravovaných osob a zvířat, tak bezpečnost provozu na pozemních komunikacích.”)  dále s nařízením EU, které omezuje maximální počet přepravovaných zvířat na max 5 ks, výjimka se vztahuje pouze v případě přepravy na výstavy či soutěže.

pexels-photo-386009

Plánujeme a vybíráme pečlivě karavany i kempy

Při výběru karavanu nás zajímá mimo ceny, vybavení a dalšího také zda jsou uvnitř povolená domácí zvířata. Tuto informaci si před půjčením ověřte. U kempů platí to samé, na svých cestách se můžete setkat s rozdílností kempů. U těch kempů, kde jsou psi pouze povoleni, čekejte pouze místo pro umístění karavanu nebo stanu a to je vše. Speciálně uzpůsobené kempy na pobyt pejsků nabízejí doslova hojnost pro chovatele i jejich psí přátele: společné aktivity pro návštěvníky a mazlíčky, psí školky s vlastními kurzy i trenéry, odpadkové koše se sáčky na exkrementy, krmivo pro psy dostupné přímo v kempu, sprchy pro mazlíčky, oplocené hřiště či psí louku a další místa pro volný pohyb, kde se můžou pejsci vyřádit.  

Bezpečné cestování s mazlíčkem

Dlouhá jízda může být stresující pro některé psíky. Zejména pro ty mazlíčky, kteří znají pouze krátkou jízdu autem například k veterináři. Doporučujeme v dostatečném předstihu cestování na delší trasy s chlupáčem nacvičit. Jak se říká, kdo je připraven, není ohrožen. Co se týče cestování s psíkem, je nutné zamyslet se i na způsob přepravy čtyřnohého parťáka. Dává přednost jistotě a bezpečí ve útulné a prostorné přepravce či raději zkoumá výhled z okna? Druhou možnost zajistí bezpečností pásy, jenž ochrání pejska.

Výbava do auta pro psa

Tipy na snadné a klidné cestování se čtyřnohým parťákem v karavanu

pexels-photo-2071549

1. Základ tvoří dostatek naplánovaných přestávek během cesty

Řízení a sezení více než čtyři až pět hodin denně není dobré jak pro mazlíčka, tak ani pro Vás. Cestou si tak dělejte pravidelné přestávky, abyste se mohli s mazlíčkem proběhnout a protáhnout. 

2. Nepodceňujte přísun tekutin na svých cestách!

Nezapomeňte na cesty přibalit mezi cestovní doklady, kamery a kempingové vybavení také vodu! Cestovní misky zajistí dostatečný přísun tekutin během cesty a navíc nabízí snadnou údržbu i skladování. Jak zpříjemnit mazlíčkovi cestu? Zkuste mu vzít oblíbenou hračku společně s pamlsky. Hraním a žvýkání se psík uvolní a zažene dlouhé chvíle.

pexels-photo-4555468_1

3. Proč chránit psa před přímým slunečním světlem pronikající skrz okno karavanu?

Věděli jste, že zapnutá klimatizace neochrání mazlíčka před přehřátím? I při dlouhé cestě může vzniknout riziko úpalu. Hrozící nebezpečí se může objevit například v dopravní zácpě. Chladný vzduch totiž nedokáže ochránit přehřívání hlavy mazlíčka před vlivem přímého slunečního záření. 

4. Oslavte cíl cesty něčím pozitivním

Ukončete svojí cestu například hezkou procházkou, mazlením s psíkem či neobyčejným pamlskem. Pozitivní rituál napomáhá mazlíčkovi cítit se pohodlně a těšit se tak na další společný výlet.

pexels-photo-1629781

Seznámení s místem i kempem

Dříve než se uvelebíte a nachystáte vše potřebné, je nutné jako první prozkoumat místo s Vaším psíkem, doporučujeme klidně provést mazlíčka a ukázat mu možnosti procházek v novém místě. Oblíbená psí deka nebo pelíšek pomůže při “zabydlováním” chlupáče.  Umístit pelech pro psa můžete pod stolem, sedadlem řidiče či na posteli. Příjemné místečko na odpočinek si Váš mazlíček zaslouží také venku v blízkosti karavanu, jelikož i tam se budeme vyskytovat a chceme mít svého čtyřnohého společníka stále s námi.

1. Zatočte se stresem mazlíčka z neznámého prostředí

Pro některé pejsky může být změna prostředí stresovým faktorem. V případě, že se Váš mazlíček chová neklidně nebo štěká, je lepší najít psíkovi klidné místečko v karavanu, kde si odpočine například od štěkotu sousedních psů či křiku hrajících si dětí.

pexels-photo-1359036_1

2. Myslíme na ohleduplné chování ke druhým v kempu

Jak jistě víme, v kempu nejsme sami. Na místě je tedy dodržování určitých pravidel vedoucích k harmonickému soužití na dovolené s ostatními návštěvníky kempu. Pokud Váš mazlíček vykoná potřebu, nezapomeňte po něm také náležitě exkrementy uklidit. Psíka mějte co nejlépe pod dohledem, některým lidem nemusí být plandající chlupáč, který žadoní o jídlo příjemný. Může se stát, že se Váš mazlíček vzdálí od místa karavanu, v takovém případě by měl být naučený přiběhnout na povel zpátky k Vám. 

pexels-photo-745045

3. Dovolená - zasloužený odpočinek

Dovolená je o tom, abychom si pořádně odpočinuli, zažili nové věci, prozkoumali neznámou přírodu, upevnili pouto s mazlíčkem i Vašimi blízkými. Plánujte výlety, zatoulejte se až na pláž či pokukujte a obdivujte památky. Snažte se cítit vyrovnaně a pohodově, nejlépe ve všech situacích. I když psík pocuchá Vaše nervy, jen s klidným chováním mu pomáháte se aklimatizovat do nového prostředí. 

pexels-photo-5364971-2