Jak pečovat o stárnoucího psa?

Vyšší věk se u pejska projevuje nejen změnou aktivity a zájmem o své okolí, ale mění se i nároky na stravu a denní režim. Stárnoucí pejsek si jistě zaslouží kvalitní péči a touží po naší náklonnosti a lásce. Kdy však hovoříme o pokročilém psím věku? Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět a vždy záleží na konkrétním psím plemeni. Obecně platí, že pejska je možné označit za staršího v době, kdy dosáhl poloviny očekávané délky. Jak se tedy nejlépe starat o stárnoucího pejska po fyzické i psychické stránce?

Optimální fyzická aktivita

Pejska v pokročilém věku zatěžujte fyzickou aktivitou podle jeho individuálních možností. Zatímco jeden starší pejsek již nezvládá to, co dříve, jiný pejsek může být i nadále v nejlepší fyzické kondici. S přibývajícím věkem se pohyblivost pejsků snižuje. Z tohoto důvodu je ideální podnikat s pejskem častější, ale kratší procházky. Psího dědečka také trápí bolest kloubů a následná artróza. Vhodnou aktivitou, která bolavým kloubům odlehčí je plavání. Staršího pejska nechávejte pravidelně kontrolovat u lékaře, který může doporučit doplňky stravy podporující správnou funkci kloubů a celého pohybového aparátu.

Dopřejte pejskům klid a odpočinek

Starší pejsek rád vyhledává místa, kde má svůj klid. Častěji spí a odpočívá. V tomto případě pejskovi připravíme pohodlné místečko v podobě kvalitního psího pelíšku a dopřejeme mu klid kdykoliv si ho žádá.

Problémy s chrupem

Ve vyšším věku se u pejsků objevují problémy s chrupem, které však mohou být následkem špatné ústní hygieny v předešlých letech. Pejskům se na zubech usazuje kámen, který bychom měli pejskům pravidelně čistit. Na vybranou máme například zubní kartáčky nebo dentální kosti a tyčinky. Zuby s hromadícím se kamenem nejen že zapáchají, ale může docházet k zánětu dásní a padání zubů.

starší pes

Vhodná strava

U starších pejsků jsou nároky na krmivo opravdu vysoké. Krmivo by mělo být především kvalitní a vyvážené. Vybíráme vždy takové krmivo, které je bohaté na minerály a vitaminy. Naopak energetická hodnota krmiva by měla být nižší, což je dáno sníženou fyzickou aktivitou. Pro podporu správného trávení krmíme pejsky častěji v menších dávkách.