Jak vybrat vhodného psa do rodiny s alergikem?

Alergie nás dokáže pěkně potrápit. Každým rokem počet pacientů s alergickými obtížemi stoupá a čekárny alergologie mají opravdu plno. Ať už nás trápí pyl, potraviny, nebo například zvířecí srst, jedno máme všichni společné. Alergen je pro nás strašákem, kterému se snažíme vyhýbat obloukem. Pokud ale i přesto toužíte po psím kamarádovi, nezoufejte. I jako alergik máte na výběr několik psích plemen, která jsou i v těchto případech zcela vhodná.

Opravdu existuje pes pro alergiky?

Pokud si lámete hlavu nad tím, kterého pejska vašim alergickým dětem pořídit, máme pro vás několik skvělých typů. Ovšem je potřeba si uvědomit, co je vlastně tím alergenem, který alergikům tolik vadí. Pokud se jedná o psí srst a lupy, které způsobují kašel, pálení očí a astma, variant je hned několik. Můžete si pořídit takzvaného psího naháče, nebo pejska hypoalergenního. Takový pejsek má v srsti minimální množství lupů a nepouští srst, která nás tolik dráždí.

Problém nastává v případě, kdy vám problém způsobují psí sliny. Tady opravdu neexistuje psí plemeno, které bychom mohli označit za hypoalergenní.  Pokud i přesto trváte na tom, že si do budoucna pejska pořídíte, je dobré začít si na psa zvykat postupně a pomalu. Nejprve zkuste přesvědčit někoho z rodiny nebo z kamarádů, aby vám pejska půjčoval a postupně tak zjisíte, jak vážné problémy v jeho přítomnosti máte a pořízení vlastního pejska důkladně zvažte.

Pes - alergicka rodina

Top 5 psích plemen pro alergiky

  • Bišonek

Malý, hravý a věrný kamarád, který miluje vycházky přírodou. Pro svůj malý vzrůst je vhodným pejskem do bytu a k malým dětem.

  • Maltézský psík

Tento menší pejsek se vyznačuje srstí, která téměř nelíná, avšak vyžaduje důkladnou péči v podobě kartáčování a pravidelného stříhání.

  • Yorkšírský teriér

Velice temperamentní a inteligentní pejsek, který doslova miluje cestování. Pejsek se vyznačuje dlouhou srstí, která nelíná.

  • Pudl

Pudl je také velmi oblíbený pes. Kudrnáč je láskyplný a hravý společník. Srst sice líná, ale chytá  alergeny a lupy tak, že zvíře je vhodné pro alergiky na psy.

  • Portugalský vodní pes

Jde o psa většího vzrůstu, a je to velmi inteligentní plemeno. Protože má krásnou dlouhou srst, můžete mu jí tvarovat průběžně během ročního období do požadované délky.