Poznejte Moravskoslezský kraj společně se psem

Kam na výlet v okolí Ostravy, Opavy a po celém Moravskoslezském kraji? Výlety se psem potěší nejen Vás, ale i Vašeho čtyřnohého kamaráda. Vždyť ve dvou se to lépe táhne, ne? Načerpejte inspiraci a čtěte dále.

1. Hrad Hukvaldy

Hrad Hukvaldy je jedním z největších hradů na Moravě. Leží na kopci hned vedle stejnojmenné vesnice. Obec je známa především tím, že se zde narodil Leoš Janáček. Projít můžete celou oboru Hukvaldy, kterou se k hradu dostanete a kam Váš pes může s Vámi. Je však nutné, aby byl uvázán na vodítku a měl náhubek. Součástí je i památník Lišky Bystroušky. Obora je otevřena celoročně.

107

2. Naučná stezka Hvozdnice

Osmikilometrová naučná stezka začíná na vlakové zastávce ve Slavkově u Opavy. Pokud se vydáte vlakem nebo jiným dopravním prostředkem, myslete na výbavu do auta pro psa, náhubek nebo praktické a kvalitní vodítko. Nenáročná trasa vhodná pro odpočinek a rekreaci. Okolní příroda je nejkrásnější na jaře, kdy rozkvétají stromy a květiny.

TIP na závěr: U menších pejsků můžete vyzkoušet pohodlnou přepravu v batůžku pro psy. Nabídněte pejskovi bezpečný prostor, komfort a odlehčete unaveným tlapkám. Skvěle se hodí na delší túry, které mohou být pro menší a střední mazlíčky náročné. 

3. Vyhlídka Žimrovická skála

Myslíme si, že tohle místo je zatím málo „profláklé“ mezi turisty, ale pokud budete poblíž Hradce nad Moravicí, určitě stojí za návštěvu. Žimrovická skála je vyhlídka na skále v blízkosti Žimrovického splavu. Na terasách naleznete lavičky z přírodních kamenů, odkud lze vidět na část Žimrova. Nachází se zde i odpočinkový altán, kde můžete nerušeně sníst svou svačinu. Nezapomeňte přibalit posilnění i pro Vašeho psa v podobě nějakého pamlsku.

825

4. Sopečné Razovské tufity

Objevte krásy opuštěného lomu spolu s Vašim věrným kamarádem. Nemusíte být geolog, abyste sami uznali, že procházka lomem je opravdu nádherná a romantická. Přírodní rezervaci naleznete v lomu u obce Razová. Hned vedle se nachází nádrž Slezská Harta, kolem které můžete svou procházku se psem ukončit.

5. Z Frenštátu pod Radhoštěm na Velký Javorník

Velký Javorník je nejvyšší bod Věřovických vrchů. Na vrcholu hory naleznete rozhlednu s krásným výhledem na krajinu. Dostanete se tam po naučné stezce, která vede z Frenštátu pod Radhoštěm. Trvá přibližně hodinu a půl. Trasa vhodná jak pro děti, tak pro psy. Pokud máte strach, že Vašeho psa menšího vzrůstu budou bolet ťapky při výstupu, doporučujeme s sebou vzít tašku nebo batoh na psa.

1271

6. Procházka křížovou cestou

Naplánujte si příjemnou procházku Křížovou cestou na Uhlířský vrch, vzdáleného asi 2,5 km od Bruntálu. Na cestě je 14 zastavení, která zhotovil bruntálský umělecký řezbář František Nedomlel. Na vrcholu se nachází kostel zasvěcený Panně Marii Pomocné, odkud je pěkný výhled do okolí. Součástí areálu poutního kostela na Uhlířském vrchu je velká lipová alej.

flip-bestseller