Základní výbava pro štěně

Pořízení štěňátka je jedním z nejzajímavějších životních dobrodružství, které můžete ve svém životě zažít. Existuje pouze málo věcí stejně tak vzrušujících jako přinesení nového člena do milující rodiny.  Jen si stačí představit ten kroutící ocásek, mokrý nosík a lepkavý jazyk - pravý příklad chodícího štěstí a lásky v jednom malém kouzelném stvoření. Ale teď vážně, kdo z Vás, dokáže odolat malinkým tlapkám, heboučké srsti a nemotorné hře? Štěňátka ovšem nepředstavují pouze zábavu, hry a nekonečné mazlení. Je nutné si uvědomit, že každý tvor potřebuje nejen lásku, ale i správnou péči. A ta s sebou přináší hodně práce. Pokud si kladete otázku: "Co vše potřebuje štěňátko?", tak zde naleznete odpověď! 

Co potřebuji pro štěně? A proč jsou tyto věci tak nezbytné?

jack-russel-terrier-puppy-PVYUD2A

1. Vysoce kvalitní krmivo určené pro štěňata a pamlsky

Každé štěně, než dovrší jednoho roku, bude potřebovat vysoce kvalitní krmivo speciálně sestavené pro jeho věk, velikost a správný vývoj. Krmivo určené pro štěňata obsahuje více živin než krmivo pro dospělé psy. Štěně potřebuje ke svému vývoji speciální živiny, aby rostlo a vyvíjelo se. V některých případech Vám přímo chovatel dá společně se štěnětem i tašku s krmivem, na které je zvyklé. Můžete se chovatele odstavující štěně i zeptat na přesnou značku. Ať tak či onak, i nadále mu dávejte stejnou stravu, na které je zvyklou. Jakékoli změny provádějte postupně. Pokud si nejste jistí, kdy a jak přejít na novou stravu, obraťte se na veterináře. Také mějte na paměti, že větší plemena štěňat budou potřebovat jiné druhy krmiva než štěňata menších plemen. Ujistěte se, že jste si přečetli vše o krmivu pro štěňata, abyste si byli jistí, že koupíte vhodné jídlo pro plemeno štěňátka. 

Pamlsky by neměly chybět žádnému chovateli a jeho čtyřnohému miláčkovi. Skvěle se hodí k tréninku. A kdy je nejlepší začít s tréninkem? No přece u štěňátka! Zaměřte své hledání na měkké pochoutky a zejména snadné pro žvýkání drobných zubů štěňat. 

2. Misky na vodu a krmivo

Misky na vodu a krmivo napadne okamžitě každého, bez zdlouhavého přemýšlení. Doporučujeme keramické misky nebo nerezové. Snadno se čistí a nedrží se na nich tolik bakterií jako na plastových. Také jsou vhodné do myčky na nádobí a mají stovky roztomilých vzorů! 

a-small-white-dog-puppy-breed-siberian-husky-YPWGBAT

3. Cestovní taška, přepravka nebo batoh pro štěně 

V případě malých štěňat, zejména malých i středních plemen může být přeprava k veterináři nepříjemná. Jak pro štěňátko tak i pro Vás. Lze vybírat z přepravek, cestovních tašek a nebo batohů. Výhodou cestovní tašky je její snadné použití a vzhled připomínající nejen výbavu pro psa, ale i okouzlují módní doplněk. Také nabízí přímý kontakt se zvířetem. Priorita přepravky spočívá v zajištění bezpečí psa pomocí sítě. Batoh potěší zejména sportovní nadšence svojí lehkostí a správným rozložením nezatěžuje Vás ani pohodlí Vašeho miláčka. Nezapomeňte, že budete chtít, aby vybraná varianta byla pro štěně pohodlným prostorem, ve kterém se cítí bezpečně.

Tašky pro psy

4. Vodítko, postroj a obojek

Pro štěňátko bude nošení postroje, obojku a připnutí k vodítku novou věcí, nechceme jej tedy hned vylekat. Při vybírání těchto důležitý věcí je nutné brát na ohled více praktickou stránku než tu estetickou. V případě obojku je nutné se zaměřit na snadnou nastavitelnost a měkký materiál, který nedráždí citlivý krk. U vodítek doporučujeme samonavíjecí nebo přepínací. Oba typy vodítek poskytují štěňátkům "prostor  pro vyřádění"a zároveň zajišťují kontrolu pro chovatele. Samonavíjecí disponuje navíc i brzdou, která zastaví a zkrotí každého neposedu. Jelikož jsou štěňata malá, tak doporučujeme používat i postroje společně s obojkem i vodítkem. I u postrojů vybírejte z měkkého materiálu. 

5. Hračky

"Kdo si hraje, nezlobí!"  Štěňátka milují hraní, pokud se nudí, tak můžou mít sklony k ničení nábytku. Klidně mohou přejít ke žvýkání Vašich oblíbených bot. Doporučujeme tedy mít po ruce 4 - 5 hraček. Vhodné hračky mohou být plyšové, pískací, žvýkací i aportovací. Nicméně zde platí pravidlo - více hraček, více zábavy.

puppy-toy-5KYMK49

6. Pelíšek a deky

Stejně jako miminka, i štěňátka milují teplo a pohodlí.  U pelíšku je nutné vybrat měkký a jemný, který vydrží hodně praní! To samé platí i k výběru dek

7. Kartáč pro psy

Každy pes si užívá česaní. Pravidelné kartáčování hřebenem snižujete línání a udržujete zdravou, hebkou srst. 

8. Šampon pro štěňata

Doporučujeme šampony speciálně vyvinuté pro štěňata. Přírodní, čistí nejen srst, ale zároveň pečují i o citlivou psí pokožku. 

puppy-bath-K5J2FHR

9. A nakonec kvalitní kleště na drápky 

Drápky štěňat jsou ostré, jehlovité struktury a mohou růst jako "plevel"! Doporučujeme Vám pořídit kvalitní kleště, pokud nemáte v plánu chodit jednou týdně k veterináři k ostříhání drápků. Před stříháním zkontrolujte stav drápků, příliš krátké oříznutí může způsobit krvácení, bolest i zanesení infekce. Vynecháním péče o drápky můžete svému štěňátku také uškodit. Příliš dlouhé drápy mohou způsobit bolest a infekci.

beautiful-beagle-puppy-RFKNQ2J

Takže teď už víte, co Vaše štěně potřebuje! Tento seznam poskytuje pouze produkty a předměty, které spadají mezi základní výbavu. Je důležité si položit i otázku: "Co ode mě moje štěně potřebuje?" Spolu s důsledností, trpělivostí a spoustou lásky bude také potřebovat zdravotní prohlídky u veterináře i školení o socializaci a poslušnosti. To vše je klíčem k výchově šťastného a zdravého štěňátka

Postroje-pro-psy-2