10 zajímavostí o psech, které Vás dostanou

Máte pocit, že vašeho psího kamaráda znáte natolik dobře, že vás nemůže nic překvapit? Je potřeba si však uvědomit, že pejsek je živoucí tvor, jehož chování není vždy předvídatelné a jsou momenty, kdy si navzájem nerozumíme a jen zoufale čteme možné myšlenkové pochody ze psích očí. Následující fakta o nejen psí psychologii vás možná překvapí a pomůžou pejska v mnohém pochopit.

  1. Je psí vidění barevné nebo černobílé?

To je otázka, nad kterou mnoho lidí nepřemýšlí a rovnou volí variantu černobílého vidění za tu správnou. V tomto případě vás musíme vyvést z omylu. Oční sítnice psů obsahuje buňky označované jako tyčinky a čípky, stejně jako u lidí, ovšem psi vnímají barvy poněkud odlišně. Dokážou velice dobře odlišit odstíny žluté a modré, naopak nevidí zelenou a červenou barvu.

  1. Může se pes zamilovat?

Situaci, kdy pes běhá za fenkou z vedlejšího domu, velice dobře známe.  Jeho neustálé útěky svádíme na pudové chování, ale napadlo vás někdy, zda je pes schopen hlubšího citu? Vědeckým pozorováním bylo zjištěno, že psi se mohou zamilovat. A to bez vlivu toho nejsilnějšího pudu, pudu rozmnožovacího. Mozek psů, kteří se mají rádi, produkuje větší množství oxytocinu, též označovaného jako hormon lásky.

pexels-photo-6469221

  1. Dokáže pejsek snít?

Štěkání a kvílení ze spaní nejsou u pejsků ničím ojedinělým. Psi dokážou snít podobně jako lidé. Dokonce bylo zjištěno, že psi malých plemen mají daleko více snů než velká plemena.

  1. Pozná váš pes, že jste nemocní?

Některé zdravotní komplikace dokáže pes vycítit ještě dříve, než o nich máme tušení my sami. Psi totiž vycítí určité látky, jenž zdravé tělo neprodukuje a k našemu typickému pachu nepatří. Některá plemena takto odhalí například diabetes, rakovinu nebo blížící se epileptický záchvat.

  1. Cítí se pejsek provinile?

Už zase vám pejsek rozkousal oblíbené papuče a při kárání jste museli čelit rádoby provinilému výrazu vašeho miláčka? Opak je pravdou. Psí oči v tu chvíli opravdu vypadají provinile, ale o vině jako takové nemá pes ani potuchy.

pexels-photo-1572849-2

  1. Neomylná psí orientace

Jistě vás někdy překvapila neomylná a velice rychlá orientace v prostoru, a to i ve tmě. Pejsek výborně vnímá magnetické pole Země a některé ultrazvukové vlny.

  1. Jaká je ve skutečnosti psí inteligence?

O psí inteligenci nemluvíme pouze jako o něčem pravděpodobném, ale můžeme ji poměrně přesně definovat. Na základě výzkumu bylo zjištěno, že pejsek může dosáhnout inteligence až dvouletého dítěte. Pejsek je schopen rozumět až 250 slovům a pochopit i jednoduché matematické výpočty. Mezi nejinteligentnější plemena patří border kolie, pudl, zlatý retrívr a německý ovčák.

  1. Roztomilý shi-tzu

Shi-tzu je bezesporu velice milým a roztomilým psím plemenem. Nenechme se ale opít jeho nezapomenutelným kukučem a zdobeným culíčkem. Psi shi-tzu mají genovou výbavu velice blízkou vlkům.

pexels-photo-936317_1

  1. Psí moč způsobuje korozi

S nadsázkou je možné říci, že každý sloup počůraný pejskem za určitou dobu zreziví. Psí moč obsahuje natolik silné kyseliny, které leptají i kov.

  1. Pes levák nebo pravák?

Pátrali jste někdy po tom, zda je váš pejsek levák nebo pravák? Toto rozlišení u pejsků opravdu existuje a statistika mluví jasně. Asi třetina všech psů jsou praváci, třetina leváci a třetina oboustranní jedinci.

pexels-photo-5090756