5 způsobů jak zlepšit duševní zdraví u psů

Víte, že péče o psa nekončí pouze u pohlazení, plné misky a venčení? Stejně jako my lidé i pejsci mohou prožívat pocity strachu, hněvu, žárlivosti, smutku i deprese. Emoce a duševní stav úzce souvisí a ovlivňuje zdraví mazlíčků a jejich celkovou fyzickou kondici. Společně se podíváme na tipy, jak zlepšit duševní zdraví našich čtyřnohých společníků: 

1. Pes ve stresu potřebuje soukromí 

Vystresovaný pejsek potřebuje mít své místo k "zašití". Vyčleňte proto svému mazlíčkovi prostor ve Vašem domě, kde může být o samotě. Vždy vybírejte ta místa, která nejsou příliš frekventovaná. Velmi vhodné je umístit pelíšek například do ložnice. 

2. Vyzkoušejte psí masáž

Další důkaz toho, že pejsci jsou stejní jako my! Milují totiž dobrou masáž. Vyzkoušet můžete tréninková videa dostupná na internetu, kde se sami naučíte masáž psa. Popřípadě, pokud se necítíte, navštivte profesionálního psího maséra.

3. Poskytněte pejskovi duševní obohacení 

Psi zažívají nudu stejně jako lidé. Nedostatek zábavy může vést až k úzkosti a destruktivnímu chování. Do vhodné prevence řadíme delší procházky,  společné výlety autem a hraní her s mazlíčkem. Při cestování v autě dbejte na bezpečnou přepravu psů - doporučujeme autosedačky pro psy nebo bezpečnostní pásy. Co se týče hraní her - kombinujte hračky pro psy - čím více možností k dovádění, tím pro pejsky lépe.  Vyzkoušet můžete oblíbená přetahovadla a frisbee

Pes a pretahovadlo

4. Krmte kvalitním krmivem pro psy

I strava úzce souvisí s duševním zdravím našich pejsků. Vždy proto podávejte kvalitní a vysoce výživné krmivo pro psy. Dále doporučujeme omezit přístup k lidskému jídlu, které může být pro psy těžko stravitelné.

 5. Provádějte každodenní cvičení a duševní stimulaci

Nezapomínejte, že i pejsci potřebují každodenní cvičení ve formě tréninků nebo her. Skvělým nápadem jak trénovat paměť mazlíčka a odměnit jej lahodným pamlskem jsou například hlavolamy pro psy nebo hračky na pamlsky pro psy

 Pes a hlavolam