Typy na běhání s pejskem

Běh je pro některé nadšence doslova vášní, bez které plnohodnotně nezačnou den. Pokud patříte k těm, kteří si při běhání pročistí hlavu, nabijí se energií a navíc udělají něco pro své zdraví a navíc jste chovatelem pejska, jistě vás nadchne takzvaný canicross. Ačkoliv to zní poměrně krkolomně, jedná se o věc zcela jednoduchou. Canicross je zkrátka běhání pejsků v zápřahu a se zátěží. Kdy je nejlepší s canicrossem začít a jaká má tento sport pravidla? Kšíry můžete také využít i jako postroj pro psa do auta.

Běh se psem jako zábava

Motivace lidí k běhu jsou různé, od zlepšení fyzické kondice, přes relax, až po touhu po štíhlé postavě. Pejsek žádnou motivaci nepotřebuje, protože pro něj je běh zkrátka tou nejlepší zábavou. U pejsků se zapálení do canicrossu nedá vynutit a v momentě, kdy to pejska zkrátka přestane bavit, je konec. Důležité je proto především v začátku dodržovat základní pravidla, díky kterým bude běh pejsky stále bavit.

Typy na běhání se psem

Základní pravidla canicrossu

  1. Správné načasování

S canicrossem je důležité začít v době, kdy je pro tento sport pejsek dostatečně zralý. Ideální doba pro seznámení se s tímto sportem je jeden rok věku vašeho psíka. Neznamená to však, že by mladší pejsek nemohl sportovat. Klidně jej berte s sebou na delší procházky, cvičte na cvičištích a postupně pejska na canicross připravujte.

  1. Hlavně nepřetrénovat

Pokud s canicrossem právě začínáte, je nutné postupovat zlehka a trpělivě. Pejsek si musí zvyknout na postroj a správně pochopit, co se po něm vlastně chce. Pejsek musí na postroj pozitivně reagovat a měl by ho aktivizovat k běhu.

  1. Pestrý trénink

Abyste předešli nudě a pejska běhání stále bavilo, je nutné trénovat pestře. To znamená měnit místa trénování, různé povrchy a střídat delší a kratší trasy.