Cestovatelské okénko se psem po Třebíči

Třebíč se nachází na západě Moravy v jihovýchodní části kraje Vysočina. Po Jihlavě je druhým největším krajským městem. Leží na řece Jihlavě 30 km od stejnojmenného města. Z Brna ujedete necelých 60 km, tudíž i jednodenní výlet z druhého největšího města republiky se vyplatí. Pokud budete se svým psem cestovat autem, nezapomeňte na výbavu do auta pro psa.

1. Městská část Borovina - Libušino údolí, větrný mlýn

Udělejte si procházku městskou okrajovou částí Borovina a objevte kouzelná místa města. Jako první můžete narazit na BOPO Třebíč. Kdysi meziválečná architektura, která nyní postupně prochází rekonstrukcí a modernizací Vás okouzlí. Do nedávna opuštěné části se opět vrací život. V minulosti se zde vyráběly boty, nyní zde naleznete byty, sídla firem a jiné prostory.

Pokračujte až směr Alternátor. Jde o vědecké centrum, kde máte možnost na vlastní oči vidět a na vlastní kůži zažít experimenty s rozličnými přírodními jevy. Další zastávka se nachází již v přírodě. Jde o Libušino údolí. Zde potkáte rodiny s dětmi, běžce ale i jiné pejskaře, s kterými se Váš pes může seznámit. Vystoupejte na vyhlídku, která se v údolí nachází a na vrcholu načerpejte energii nebo se posilněte svačinou. Nezapomeňte i na psa, mějte u sebe cestovní misku na vodu a nějaký ten pamslek.

Cestovatelské okénko se psem po Třebíči (2)

Rozhodně si nenechte ujít místní Větrník, neboli větrný mlýn. Kamenný mlýn byl postaven v roce 1836. Věž má průměr 8 metrů, v nedávné době si prošla rekonstrukcí do původní podoby a opětovným nandáním lopatek byl mlýn prohlášen za technickou památku. Od června 2021 bude zpřístupněn veřejnosti.

KOUDYHO TIP – Místní kavárna Obývák nabízí možnost zamluvit si piknikový koš a užít si pravou romantiku u mlýna nebo kdekoliv jinde.

Cestovatelské okénko se psem po Třebíči (1)_1

2. Centrum města - Městská vež, bazilika, zámek, židovská čtvrť

Centrum města skýtá hned několik míst, které stojí za to očíhnout.

Masarykova vyhlídka je kamenná vyhlídka stojící na návrší HrádekByla vybudována v roku 1930 k příležitosti 80. narozenin prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Popředí památníku zdobí bronzový kulatý medailon s prezidentovou podobiznou a nápisem "T. G. Masaryk zasloužil se o stát". Na Hrádku také nalezneme zbytek předsunutého opevnění. Nedaleká kamenná mohyla byla zbudována v roce 1924 jako připomínka 500 let od smrti Jana Žižky z Trocnova.

Dominantou historického města je městská věž. Její výška dosahuje 75 m, věžní hodiny s průměrem ciferníku 5,5 m jsou považovány za jedny z největších na evropském kontinentě. Vyhlídkový ochoz ve výšce 35 m je přístupný veřejnosti po zdolání 162 schodů. V mezipatře městské věže se nachází výstavní prostor, kde bývají v turistické sezoně instalovány různé výstavy.

KOUDYHO TIP - Kousek od Městské věže se v Přerovského ulici nachází Krámek s kávou. Pro milovníky kávy a pro všechny, kteří chtějí ochutnat kvalitní čerstvě praženou kávu z celého světa.

Cestovatelské okénko se psem po Třebíči (3)

Bazilika sv. Prokopa je románsko-gotická bazilika, která je zapsána na seznamu UNESCO. Fresky uvnitř baziliky pochází z 13. století, patří k 2. nejstarším na Moravě. Nejzachovalejší a nejstarší částí celého chrámu je románská krypta. Na konci 16. století byla krypta využívána jako pivovarský sklep. Uvnitř baziliky se konají nejrůznější akce a koncerty, které dostávají v magickém prostředí nový rozměr. Součástí baziliky je bylinková naučná zahrádka. Od baziliky je krásný výhled na celé město, v noci je celý areál nasvícený a rozprostírá se zde kouzelná atmosféra.

Pokud patříte k milovníkům hradů a zámků, nenechte si ujít Třebíčský zámek. Renesanční zámek, někdejší benediktínský klášter, dnes sídlo Muzea Vysočiny Třebíč. Expozice Muzea Vysočiny Třebíč nabízí pohled do historie i detaily života v regionu. V létě areál ožívá i díky kulturním akcím. Jeho zahrada vyloženě vybízí k pikniku a odpočinku.

Židovská čtvrť je unikátním souborem 123 původních domů. Úzké uličky židovské čtvrti vás svojí atmosférou přenesou zpátky do dob minulých. Podíl na tom mají i akce, které se v této části konají, ať už jsou to festivaly židovské kultury, Oživené židovské město nebo třebíčáky oblíbené Zámostí a jeho doprovodný program. V průběhu trvání festivalu jsou uličky nasvíceny modrým světlem a tato atmosféra pohltí každého, kdo sem zavítá. Mimo jiné zde najdete i synagogu, dům Seligmana Bauera nebo pamětní síň a expozici Děti Antonína Kaliny.

 3. Další zajímavá místa v Třebíči

Zajímavým místem v Třebíči může být i rozhledna Kostelíček, která vznikla přestavbou vodojemu. Sloužila jako zásobárna vody pro město. Voda se získávala z Heraltických lesů, odkud se dodnes zásobuje západní část města a vyrábí se z ní třebíčská Zonka. V současné době slouží vodojem jako expozice vývoje třebíčského vodárenství a v bývalé nádrži na vodu je projekční místnost. Vyhlídková plošina, která se nachází 20 metrů nad zemí, nabízí jedinečný výhled na město.

Cestovatelské okénko se psem po Třebíči (1)

Dominanta Strážné hory, kaple sv. Jana Nepomuckého přímo vybízí k návštěvě. Pod kaplí se nachází krypta, ve které je pochován její stavitel. Traduje se zde spousta tajemných příběhů.

Znáte vyhlášenou náplavku v Praze? Co takto ta Třebíčská? Posedět si můžete u řeky Jihlavy a strávit zde příjemný letní večer třeba se sklenkou vína, psem a přáteli.

Zdroj: Zajímavá místa prozkomal a doporučuje pes Koudy - koudy_thedog