Cestovatelské tipy psa Koudyho v okolí Třebíče

Milovníci výletů, procházek a objevování nových míst zbystřete! Přinášíme Vám tipy, kam se svým pejskem můžete celoročně vyrazit na výlet po kraji Vysočina. Konkrétně se zaměříme na okres Třebíč. Co navštívit přímo v Třebíči naleznete zde. Samozřejmostí každého výletu by měla být základní výbava v podobě vodítka a náhubku.

1. Rozhledna na Pekelném kopci

Rozhledna nazývána jako Pekelňák je vysoká 26 m. Z rozhledny můžeme spatřit celou Třebíč, rozhlednu Babylon u Kozárova, rozhlednu Mařenka, hrad Sádek, zámek Náměšť nad Oslavou, Žďárské vrchy, Drahanskou vrchovinu a za dobré viditelnosti i Alpy. U rozhledny se můžete občerstvit. Nezapomeňte přibalit s sebou dobroty pro psa včetně vody. Cestovní miska pro psa Vám příjde vhod.

Pekelný kopec je spojen s třebíčskou bazilikou pověstí, která se váže ke zkrocení ďábla svatým Prokopem. Proto v sobě rozhledna spojuje několik symbolik najednou. Podle pověsti svatý Prokop přemohl ďábla a odhodil ho z míst, kde dnes stojí v Třebíči bazilika, ďábel sám pak dopadl právě na Pekelný kopec. Hroty vystupující po bocích připomínají rohy. Kromě souvislostí s bazilikou svatého Prokopa má v sobě rozhledna zakomponován i prvek z židovské kultury - hroty při pohledu z vrchu totiž vytváří židovskou hvězdu. Půdorys rozhledny tvoří šesticípá Davidova hvězda, která symbolizuje rovnováhu.

Cestovatelské tipy psa Koudyho v okolí Třebíče (4)

2. Jaroměřice nad Rokytnou

Dominantu města tvoří barokní zámek. Odjakživa k němu patřila vážná hudba a nejlepší hudebníci své doby. Rozlehlý barokní zámecký areál nalezneme asi cca 14 km od Třebíče, jehož zahrady jsou ve stylu francouzského Versailles a volně přechází v anglický typ. Park vybízí k procházkám, pikniku a často se zde konají řady koncertů a kulturní akce, jako například mezinárodní hudební festival Petra Dvorského.

Cestovatelské tipy psa Koudyho v okolí Třebíče (2)

3. Rozhledna Babylon

Jedna z nejstarších rozhleden na Moravě se tyčí se na temeni Zeleného vrchu (491 m n.m.) nad obcí Kramolín. Samotná rozhledna měří 24,5 metru, vyhlídka je v 18 metrech a vede na ni 112 schodů. Z patra Vás okouzlí nádherný výhled. Lze vidět Českomoravská vrchovina, okraj Brna, Pavlovské vrchy, Jaderná elektrárna Dukovany a při výjimečně dobrých podmínkách i Vídeň a Alpy. Stavba nebyla jen rozhlednou, ale i významným bodem při vyměřování tzv. stabilního katastru Moravy. Snadno dostupná, dostanete se k ní z příjezdové silnice z Kramolína do Mohelna. Zhruba kilometr za Kramolínem odbočte vpravo.

Cestovatelské tipy psa Koudyho v okolí Třebíče (1)

4. Náměšť nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou se stane skvělou zastávkou pro milovníky zámků a historie. Ti zde najdou renesanční zámek, jenž je dominantou města. U zámku naleznete zámecký park a Náměšťskou oboru s loveckým revírem z 15. století s rozlohou 326 ha. Charakteristických prvkem Náměště je kamenný most. Patří k nejstarším kamenným mostům v České republice a bývá nazýván jako "Malý Karlův most".

TIP: Pokud vás přepadne hlad, jednoznačně doporučujeme Pizzerii a Ristorante Peperone.

Cestovatelské tipy psa Koudyho v okolí Třebíče (3)

Zdroj: Zajímavá místa prozkomal a doporučuje pes Koudy - koudy_thedog