Co dělat, když pes tahá na vodítku?

I obyčejná procházka s vaším čtyřnohým mazlíkem se může stát doslova hororem. Máte pocit, že jen co pejska připnete na vodítko, bez rozmyslu se vrhá ze strany na stranu a vláčí s vámi jako s hadrem na holi? Čím to, že ostatní chovatelé si procházku užívají a pejsek je poslouchá na slovo? Je chyba ve mně nebo je něco špatně s mým psem? To je jistě otázka, která v takovou chvíli napadne každého.

Chce to především důslednost a trpělivost

Od samotného začátku je třeba být důsledný a stanovit si vlastní cíl. Jak chceme, aby se náš pejsek choval? Nácvik chůze na vodítku provádíme již od útlého štěněčího věku, avšak mnohdy nejsme důslední. Zprvu divokého pejska omlouváme tím, že se zkrátka potřebuje vyřádit, příště nám zase dochází energie neustále pejskovi opakovat pokyny stále do kola. A právě zde celý problém začíná. Ovládat štěně, nebo malého pejska není zas až tak složité, ale potřeba si uvědomit, že pejsek roste. Ukočírovat třicetikilového hafana, se už jeví jako problém zcela nepřekonatelný.

cute-puppy-on-the-leash-KWYLPB2

Dostaňte z pejska přebytečnou energii

Důvodem toho, proč váš pejsek tahá na vodítku, může být málo pohybu během dne. Jestliže je váš pejsek po celý den zavřený bez možnosti volného pohybu, má tendenci doslova divočit kdykoliv se s vámi dostane na procházku. Z tohoto důvodu umožněte pejskovi dostatek volného pohybu například na zahradě během aportování a společného hraní.

Přísný výcvik je cestou k vytouženému cíli

Pokud pejska začínáme učit chůzi na vodítku, potřebujeme především kvalitní a vhodné vybavení. Obojek pro psa by neměl být příliš úzký, aby pejska neškrtil, vodítko musí být dostatečně dlouhé a pevné. Větším pejskům se doporučuje pořídit namísto obojku postroj pro psa. Během chůze nesmí být vodítko napnuté. Jakmile váš pejsek začne tahat, zastavte se. Počkejte, až se za vámi otočí, povolí a důrazně vyslovte povel - k noze. Vždy pejskovi dopřejte dostatek času na to, aby povel pochopil. Nezapomeňte pejska pochválit oblíbeným pamlskem i za ten sebemenší úspěch. K výbavě na venčení doporučujeme pořídit také náhubek pro psy. Vhodný je pro malá plemena jako je čivava, střední pejsky jako je například francouzský buldoček, bulteriérvelké mazlíčky

clanek