Co dělat, když psa trápí průjem?

Trávící potíže patří k nejčastějším zdravotním komplikacím nejen u lidí, ale i u našich čtyřnohých mazlíčků. Nadýmání, bolest břicha, zvracení či průjem mohou být důsledkem nesprávné stravy, infekce nebo jen přílišné zvědavosti, která vede k ochutnávání všemožných předmětů. Jak průjem léčit, a kdy je vhodné vyhledat lékaře?

Co může být příčinou průjmu?

Průjem se u pejska může objevit zcela nečekaně bez dalších příznaků závažnějšího onemocnění. Důvodů může být hned několik. Mezi ty nejčastější patří:

  • Potravinová alergie
  • Metabolická porucha
  • Vnitřní parazité
  • Střevní infekce
  • Stres

Jak zahájit léčbu?

Pokud se u pejska objeví průjem, je potřeba okamžitě zahájit léčbu. Neměli bychom zatěžovat trávící systém, proto během 24 hodin pejskům nepodáváme žádnou potravu. Dohlížíme však na pitný režim, aby nedošlo k dehydrataci. Vhodnou tekutinou při střevních potížích je především převařená voda. Pokud se potíže nezhoršují, po 24 hodinách pejskům podáme lehkou, dietní stravu. Ideální potravinou je například rýže.

prujem u psa

Kdy vyhledat odbornou pomoc?

Jsou situace, kdy ani okamžité zahájení diety nepomůže, a stav se neustále horší. Lékaře bychom měli vyhledat v případě, kdy průjem přetrvává déle než 48 hodin. Měli bychom také sledovat, zda ve stolici není krev a zda pejsek netrpí křečemi. Zvýšenou pozornost věnujeme zejména štěňátkům, která díky průjmu velice rychle slábnou. Zde je nutné být na pozoru a veterináře vyhledat již po 6 hodinách. Lékař nejprve provede krevní testy, čímž zjistí přítomnost virů nebo bakterií. Dalším krokem je kultivace stolice na prokázání salmonelózy nebo campylobakteriózy. V neposlední řadě je pejsek podroben rentgenovému a ultrazvukovému vyšetření.