Fakta o psech, o kterých jste netušili!

Své čtyřnohé mazlíčky bereme jako plnohodnotné členy rodiny. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak moc se naši pejsci od nás liší a co naopak mají s námi společného? Dokáže pes snít? Jak vidí pes barvy? Cítí vinu? Připravili jsme pro Vás 7 faktů, které zodpoví otázky a naučí i něco nového. 

1. Psi necítí vinu

Nevinným psím očkům, které se snaží zakrýt čtyřnohou kulišárnu, nakonec podlehne každý majitel. Ale značí doopravdy pocit viny při provedení lumpárny? Podle výzkumů "psí oči" neznamenají, že náš mazlíček cítí vinu. Ve skutečnosti se jedná pouze o náš způsob, jak si vyložit psí reakci na napomenutí. 

a-puppy-face-close-up-with-big-puppy-lips-beautifu-2022-11-10-10-38-50-utc

2. Barevné vidění u psů

Pejsci mají pouze dva druhy receptorů v oku k rozpoznání barev, kdežto lidé mají tři druhy. To znamená, že náš mazlíček dokáže vnímat škálu barev od modré až po žlutou, ale nedokáže rozlišit červenou a zelenou. Oproti nám lidem, ale vynikají lepším nočním viděním

3. Psi vycítí onemocnění

Pokud se Váš pejsek chová zvláštně, nemusí to značit problém s ním, ale naopak s Vámi. Pes dokáže diagnostikovat rakovinu a podle některých vědců, dokonce rozpoznat cukrovku či první náznaky přicházejícího epileptického záchvatu.  

4. Vrtící ocas neznačí pouze psí radost

Pokud pejsek vrtí ocáskem vpravo znamená to, že je šťastný. V případě, že se cítí vyděšeně, vrtí svým ocáskem vlevo. Níže položený vrtící ocásek značí u psů nejistotu. Rychlé vrtění doprovázené napjatými svaly nebo rozšířenými zornicemi může signalizovat agresivitu.

a-beautiful-white-jack-russell-puppy-with-stands-s-2021-10-21-02-26-35-utc

5. Jaká je tělesná teplota u psů?

Normální tělesná teplota u lidí je 36 až 37 stupňů. U psů je o něco vyšší, tedy 38 stupňů celsia. Narozdíl od lidí se naši mazlíčci nepotí po celém těle, ale pouze v oblasti tlapek.  

6. Unikátní otisk čumáku

Věděli jste, že každý otisk psího čumáčku je jedinečný, stejně jako lidský otisk prstu? Odlišné záhyby u čumáčků mohou skvěle posloužit k identifikaci pejsků. 

7. Psí sny

Pejsci během spaní dokáží snít stejně jako my lidí. Překvapující je fakt, že né každé plemeno má stejný počet snů. Menší psíci mají mnohem více snů než ti velcí. Sladké snění a kvalitní odpočinek pro Vaše miláčky nabídnou naše pelíšky pro psy.

cute-sleeping-puppy-dog-2022-11-15-21-05-39-utc