Hlavolamy pro psy

Psi jsou od přírody velice inteligentní stvoření a jejich inteligenci je potřeba neustále trénovat. Hlavolamy pro psy představují způsob, kterým pejska zabavíte, zklidníte a motivujete pro větší výkony. Podporují tvůrčí myšlení a čich, který pro pejsky představuje odpočinkovou aktivitu.

Jak vybrat správný hlavolam pro psa?

Pro pejska, který se s hlavolamy teprve seznamuje je potřeba volit nejsnazší úroveň, která pejskům zvýší sebevědomí. Pejsek bude mít přirozeně radost z úspěšného řešení a následné odměny a s napětím bude očekávat další, jistě zajímavější variantu. V opačném případě, kdy před pejska postavíme hlavolam složitý, může dojít k určité frustraci z neúspěšného řešení a o další hry pejsek ztratí zájem.

Oblíbené varianty hlavolamů

  • Míčky na pamlsky

Míčky na pamlsky představují jednoduchou interaktivní hru, kterou si pejsek doslova zamiluje. Jedná se o variantu plastového míčku s otvory, který je naplněn oblíbenou pochoutkou, kterou se pejsek snaží vydolovat ven.

  • Dřevěné hlavolamy

Obtížnější variantou psích hlavolamů jsou dřevěné hlavolamy s posuvnými mechanismy a šuplíky, ve kterých jsou schovány vybrané pochutiny.

Zábavné psí hlavolamy můžete vyrobit i doma

Zpočátku nemusíte nakupovat hlavolamy v obchodě, ale je možné vytvořit zajímavé hry i doma. Postačí vám k tomu materiál, který se běžně nachází v každé domácnosti.

  • Čmuchací koberec

Velice jednoduchá hra, k jejíž výrobě budete potřebovat kus starého koberce nebo látky, pod kterou umístíme psí pochoutky. Úkolem pejska je pomocí čichu tyto pochutiny najít a vydolovat ven.

  • Klubíčko s pamlsky

Podomácku vyrobená varianta míčku s pamlsky, na kterou budeme potřebovat například klubíčko vlny. Postupně jej budeme smotávat a do záhybů vkládat malé pamlsky. Hotové klubko předhodíme pejskovi, který musí schované pamlsky vydolovat ven.

Pozor na použitý materiál

Především při výrobě domácích hlavolamů si musíme dávat pozor na materiál, ze kterého hry vyrábíme. Často se stane, že pejsek materiál sežere.  Zakoupené hlavolamy jsou z tohoto důvodu vhodnější. Jsou bezpečné a vyrobené z kvalitních materiálů.