I váš pejsek může trpět depresemi

Nejen tělo, ale i psychika může takzvaně onemocnět. A to nejen u lidí. Také naši chlupatí mazlíčci bojují s démony, které bývá velice složité odhalit. Ačkoliv se vám zdá, že psí deprese neexistuje, opak je pravdou. Jak poznáme, že pejsek prochází složitým obdobím a utápí se v depresích?

Když přichází smutné období

Deprese jsou výsledkem dlouhodobé změny chování, kterou zpočátku ani neregistrujeme. Dříve vesele dovádějící pejsek začíná bez pádného důvodu tesknit a smutnět. Pro páníčka je velice obtížné pejska rozveselit a přimět ke změně chování. Smutek je nepřirozená změna chování, kterou rozeznáme především díky mimice a chování.

Hlavní příznaky psychických potíží

  • Pejsek odmítá chodit na vycházky
  • Nejeví zájem o dříve oblíbené hračky
  • Ztrácí chuť k jídlu, nebo naopak jí nadměrně
  • Pejsek vyhledává samotu, straní se lidí
  • Pejsek nadměrně spí

Všímejme si jakékoliv změny chování

Každý chovatel zná svého pejska nejlépe. Ví, jak ho potěšit, kdy mu naopak dopřát klid. Kromě výše zmíněných signálů se nastupující deprese projevuje i daleko méně nápadnými znaky. Jedním z nich je například nadměrné okusování tlapek. Stejně tak jako lidé si okusují nehty, když jsou nervózní, pejsek se okusováním a olizování tlapek také snaží uklidnit.

cute-beagle-dog-lying-on-the-couch-looking-at-wind-2022-04-28-07-57-37-utc

Co dělat, kdy zaregistrujeme změny

Každá změna chování může být signálem tělesného strádání a zdravotních komplikací. V první řadě bychom měli vzít pejska k lékaři, který ho vyšetří po tělesné stránce. Jestliže je nemoc vyloučena, přichází na řadu pátrání po jiné příčině. Ne vždycky je důvodem závažný psychický problém. Někdy pejsek může trpět změnou ročního období, jindy je příčinou nesprávné chování ze strany chovatele. Silnou depresi u psa může vyvolat ztráta blízké osoby, samota, příchod dítěte do rodiny. Při podezření na psychické problémy je nutné začít pejska léčit u odborníka, nejčastěji u psího psychologa.

Pejsek potřebuje povzbudit

Někteří chovatelé se ke svému pejskovi chovají spíše jako ke člověku. Právě v tomto tkví hlavní problém při vzniku psí deprese. Každý pejsek potřebuje žít vlastní psí život, mít přesně stanovené postavení v rodině, mít určené hranice toho co smí, a co ne. Jestliže takto k pejskovi přistupujeme, bude jeho život daleko šťastnější. Pokud však zaznamenáme změny v chování, je nutné pejska podpořit a povzbudit. Vymýšlejme pro pejska různorodé aktivity, kterými ho zabavíme, choďme často na vycházky a hlavně pejska nenechávejme stranou a o samotě. V době zvýšené psychické námahy vám veterinář může doporučit některé přírodní doplňky stravy, které pejska po psychické stránce posílí.