Jak porozumět duši bojových plemen

Bojová plemena v mnoha lidech vyvolávají respekt a strach. Mnohdy na tyto psi pohlížíme s posvátnou hrůzou a jejich chovatele zatracujeme jen proto, že si zkrátka toto plemeno zamilovali. Je potřeba si však uvědomit, že výchova psa, ať už bojového, nebo jiného, je zcela v našich rukou. Každý útok, kterého jsme svědky nebo o něm slyšíme v médiích, nás utvrzuje v tom, že bojový pes rozhodně nepatří do rodiny s dětmi. Jsou bojová plemena opravdu tak nebezpečná?

Jaký pán, takový pes

Často slýcháme zprávy o tom, jak psi bojových plemen pokousali nebo dokonce zabili malé dítě. Souhlasně přitom přistupujeme k velice tvrdému trestu, kterým je následné utracení psa. Když ale poodkryjeme pomyslnou povrchovou slupku těchto nepříliš oblíbených plemen, nahlédneme do duše milujících psů, kteří ocení lásku, péči a vlídný přístup. Bojová plemena nejsou jen tak pro ledajakého chovatele. Člověk, který se rozhodne tato plemena chovat, musí být odhodlaný, trpělivý, důsledný a přísný. Lidem, kteří na psa nestačí a nedokážou jej vychovat, vyrůstá pod rukama pes agresivní schopný skutečného útoku.

Bojové plemeno neexistuje

Všichni pejsci označování jako bojová plemena získali toto přízvisko prakticky neprávem. Lidé je využívali k prapodivné krvavé zábavě v podobě psích zápasů. Tyto rasy postupem času zdomácněli a dnes mezi nimi najdeme výborné canisterapeuty, ochránce dětí i majetku nebo zkrátka jen milující společníky.

Jak správně vychovávat bojová plemena?

Předtím, než si pořídíte jedno z mnoha bojových plemen, je potřeba získat dostatek informací o osobnosti těchto pejsků. Psům je potřeba se důsledně věnovat již od útlého věku, a to na cvičišti i doma. Výcvik by měl být důsledný, důrazný, avšak v žádném případě agresivní. Pro tyto psi je velice důležitý pravidelný kontakt s rodinou i ostatními psi. V neposlední řadě je nutné myslet i na celkovou zdravotní kondici pejska. Zdraví pejsek nemá nutkání chovat se agresivně. Z tohoto důvodu pejskům dopřejeme kvalitní a vyvážené krmivo.