Jak vybrat kvalitní krmivo pro psa

Psí krmivo není pouhým prostředkem k uspokojení hladu. Krmivo je alchymie, elixír důležitých vitamínů a minerálů. Občas při krmení pejska zhřešíme a dáme ochutnat trochu sladkého, slaného, ovoce i zeleniny. Správně zvolené krmivoje důležité pro správný vývoj, duševní i fyzický a zároveň bohatým zdrojem energie. Jak vybrat vhodné a především kvalitní krmivo pro našeho čtyřnohého miláčka?

Domácí nebo komerční strava?

Pokud chceme pejska krmit opravdu kvalitně, neznamená to, že musíme vařit doma. Je to samozřejmě jedna z možností, která je však časově náročnější. Pokud nemáme na mysli krmit psa zbytky od večeře, je důležité si leccos nastudovat a chvíli nám potrvá, než přijdeme na to, jak připravit skutečně vyváženou stravu. Druhou variantou je průmyslově vyráběné krmivo, které můžeme vybrat pejskům přímo na míru. Můžeme ale věřit každému krmivu vystavenému na pultech supermarketů?

Jak vybrat vyvážené krmivo?

V podstatě si pod pojmem vyvážená strava můžeme představit krmivo obsahující základní složky v určitém poměru. Mezi tyto složky patří voda, energie, bílkoviny, minerály a vitamíny.

hungry-dog-holding-bowl-and-waiting-for-feeding-2022-07-12-17-45-29-utc

  1. Voda

Můžeme říci, že voda je základní složkou každého organismu. Při nedostatku tekutin dochází v těle ke značným změnám, které mohou vyústit ve vážné zdravotní komplikace. Úbytek vody představující více než 10 % celkové hmotnosti organismu může u psa končit smrtí.

  1. Bílkoviny

Bílkoviny jsou důležitou látkou potřebnou k obnově buněk. Nadbytek i nedostatek bílkovin představuje určitý nekomfort pro psí organismus, který se zanedlouho projeví i navenek. Bílkoviny jsou v játrech metabolizovány na amoniak, který je následně přeměněn na močovinu vylučovanou močí ven z těla. Nadbytek močoviny poznáme podle barvy i zápachu moči. V těle dochází k extrémnímu zatěžování jater, ledvin i trávícího traktu. Při nedostatku bílkovin nedochází k výživě svalů, snižuje se produkce krevních buněk nebo se například hůře hojí rány.

  1. Energie

Pokud tělu chybí energie, chybí zároveň i chuť do života. Tělo, které doposud bylo plné elánu, se najednou plouží jako mátoha. Nejsnáze stravitelným zdrojem energie jsou tuky. Díky tukům dochází k rozpouštění některých druhů vitaminů, ke správné funkci nervového systému.

  1. Vitaminy a minerály

Vitaminy i minerály zajišťují správné fungování celého organismu. Jejich nadbytek má mnohem horší dopad, nežli nedostatek.