Krmení granulemi nebo masem?

Neustále přemýšlíte, jestli strava, kterou vašemu pejskovi podáváte, je dostačující, kvalitní a výživná? Odborníci stále vedou diskuze o tom, zda je vhodné krmit pejska kombinovanou stravou. V praxi to znamená krmit pejska střídavě granulemi a doma vařeným masem. Většinou však zastávají názor, že tento postup vhodný není a chovatelé by si měli vybrat jeden typ stravy. Specializované obchody v současné době nabízejí pestrý výběr vysoce specializovaného krmiva pro psy různého věku a různé velikosti.

Kvalitní krmivo = kvalitní život

Kvalita psího krmiva je stejně důležitá jako kvalita lidských potravin. Kdo by neměl rád kvalitní domácí stravu, která je výživná, neobohacená o chemická dochucovadla a barviva? Podobně je tomu i u psího krmiva. Správně zvolené a dávkované krmivo pro psy má vliv na kvalitu života, kostí, srsti a kloubů.

krmeni masem nebo granulemi

Krmení granulemi

Granule představují snadný způsob krmení především velkých psích plemen, která mají větší nároky na stravu, co se týká množství i živin. Příprava stejného množství doma vařeného masa by nás v takovém případě vyšla poměrně draho.

  • Výhody

Každý typ krmení s sebou přináší výhody i nevýhody. Největší výhodou granulí je snadná skladovatelnost. Není nutné granule uchovávat v lednici, kde by nám zbytečně zabírali místo. Dobře uskladněné granule v suchu nám vydrží čerstvé poměrně dlouhou dobu. Další výhodou je snadná příprava, což oceníme hlavně v dnešní uspěchané době. Myslet po návratu z práce na to, že nemáme uvařeno pro psa, může být poměrně stresující. Kvalitní granule jsou zdrojem všech základním živin a energie v tom správném poměru, který právě náš pejsek vyžaduje.

  • Nevýhody

Každé průmyslové vyráběné krmivo je charakteristické typickým pachem, který ne každý pejsek je ochotný akceptovat. Granule zároveň představují suchou stravu, která je hůře stravitelná v porovnání s masem. V poslední řadě je třeba zmínit, že ne každému pejskovi granule chutnají a ať se snažíme sebevíc, pejsek stále dává přednost doma vařenému krmivu.

Krmení masem

Pokud se rozhodneme, že pejska budeme krmit masem, máme na výběr hned dvě varianty. Můžeme využít již hotových masových konzerv nebo vařit maso doma.

Masová konzerva je opět obohaceno o veškeré vitaminy a minerály a navíc opravdu krásně voní. Časté krmení konzervami však může pejskům způsobit střevní potíže. Konzervy jsou vhodné především pro menší pejsky. Důvodů může být několik, ale pro každého chovatel je jistě rozhodující poměrně vysoká cena balení.

Při domácí přípravě krmiva je potřeba mít zkušenosti a přehled o tom, zda strava obsahuje všechny výživové složky. Pro domácí přípravu se doporučuje dodržovat poměr masa a příkrmu. Každá porce doma vařeného krmiva by měla obsahovat 2/3 masa a 1/3 příkrmu (rýže).