Jaké nástrahy s sebou přináší podzim?

Někteří považují podzim za nejkrásnější období v roce. Společně se svými pejsky trávíme volný čas na dlouhých procházkách krásně zbarvenou přírodou. Naši psí miláčci rozverně dovádí v listí a užívají si poslední sluneční paprsky. Ne vždy je však podzim takto idylický. Především na pejsky číhá celářada nebezpečí, kterým je potřeba se vyhnout a zdárně čelit.

Nepodceňujte chladná rána

Především malí pejsci jsou velice náchylní k prudkým změnám teploty. Při ranním venčení se teploměr zastaví těsně nad nulou, zatímco v odpoledních hodinách nejsou výjimkou teploty okolo dvacítky. Pejsek se může snadno nachladit. Pokud váš pejsek onemocní, jistě si všimnete příznaků, jako je kašel, rýma, teplota. S léčbou není radno otálet. Pejsek by měl dostávat sirup proti kašli a vitaminyna podporu imunity. V závažnějších případech je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Artróza a bolesti kloubů

Starší pejsci se často potýkají se zdravotními potížemi v důsledku prochladnutí kloubů. Právě těmto starším kamarádům je vhodné nasadit preventivně přípravky pro regeneraci chrupavky. V případě silných bolestí se podávají analgetikapředepsaná lékařem.

Nebezpečí v podobě osin

Poslední krásné dny často trávíme se svými pejsky v parku, kde pejskům hrozí nebezpečí v podobě osin. Osinyjsou malá semínka trávy, která se mohou pejskům zapíchnout do tlapek a do kůže a způsobit ošklivé záněty. Po vycházce bychom měli pejska důkladně vykartáčovat, a pokud osinu na těle pejska objevíme, nejlepším postupem je použít Višňovského balzám, který osinu z kůže vytáhne.

Pozor na parazity

Teplý podzim přeje klíšťatům, blechám a ostatním psím parazitům. Klíšťata jsou nebezpečná především z důvodu infekcelymskou boreliózou, klíštěcí paralýzou nebo ehrlichióze. Prioritou by proto mělo být používání repelentů nebo antiparazitických obojků.Na přelomu léta a podzimu mohou na psy útočit i malé larvy - svilušky. Psům do kůže vypouštějí agresivní sliny, které narušují tkáň. Na postiženém místě se pak vytvoří svědivé puchýřky.