Obezita u psa – strašák současné doby

Každý pejsek má zajisté své postavení v rodině. Naše čtyřnohé miláčky bereme jako právoplatné členy rodiny a také se k nim tak chováme. Zkrátka chceme pro ně jen to nejlepší. Vybrané pochoutky jsou proto na každodenním pořádku a ve snaze uchránit pejska přehnaným nárokům na pohyb ho rádi nosíme ve stylových taškách a kabelkách. Venku spíše než venčíme, dáváme na odiv nové psí oblečky a výsledkem naší péče jsou pouze přibývající kila. Zkrátka obezita není strašákem jin v lidské populaci, ale můžeme hovořit o trendu i v psí říši.

Je obezita nemoc?

Spíše než o nemoci, můžeme hovořit o nezdravém životním stylu, jehož výsledkem je stav organismu vedoucí k různým zdravotním komplikacím. Přibývající kila zatěžují nejen pohybový aparát, který v důsledku zvyšující se hmotnosti velice trpí. Velké nároky jsou kladeny především na kardiovaskulární systém. V důsledku horšího prokrvování trpí další orgány, jako například ledviny a játra. Obézní pejsek má vyšší sklony k onemocnění cukrovkou a často se objevují i dýchací potíže.

Jak rozpoznat obezitu?

Poměřovat psa pouze na základě hmotnosti jistě není zcela vhodné. Je potřeba brát v potaz celkovou stavbu těla. Právě z tohoto důvodu je jedním z možných ukazatelů obezity takzvaný body condition index. U pejska by měla být žebra a páteř kryta tenkou vrstvou tuku. Žebra by se měla dát dobře spočítat, avšak neměla by být viditelná.

Proč je pes obézní?

Každý pejsek vyžaduje dostatečný pohyb a aktivní životní styl. Příjem a výdej energie by měl být v rovnováze, což se některým chovatelům příliš nedaří. Pejska bychom neměli překrmovat a dopřát mu dostatek pohybu. Pejsek musí být z naší strany aktivizován k různým hrám, procházkám a jiným aktivitám. Pokud se o pejska v tomto ohledu málo staráme, stane se pro něj středem zájmu především jídlo.

obezita u psa

Jak můžeme s obezitou bojovat?

Jak již bylo výše zmíněno, dvěma hlavními faktory vzniku obezity jsou krmivo a pohyb.

Krmná dávka

  • V případě krmení pejska je vhodné přejít pouze na jeden typ krmení. Ideální jsou granule, jejichž množství se snadno odměřuje a jejich složení je pestré a vyvážené.
  • Krmit bychom měli alespoň dvakrát denně, čímž minimalizujeme pocit hladu a nastavíme tak správnou činnost metabolizmu.
  • Pokud s obezitou u psa bojujeme, nebo má pejsek k obezitě sklony, můžeme krmit stravou označenou LIGHTnebo se poradit s veterinářem na konkrétním dietním opatření.

Pohyb

  • Pejsek by měl být venčený několikrát denně, z toho alespoň dvakrát by měl absolvovat delší procházku.
  • Je-li pejsek obézní, je vhodné zvyšovat interval a délku vycházek postupně, abychom předešli zbytečnému zatěžování kloubů.
  • Mimo vycházky by měl být pejsek aktivován k pohybu i pomocí různých hraček, míčků a podobně.