Pes a čokoláda – pochoutka nebo jed?

Mlsná psí očka dokážou být natolik loudivá, že občas máme pokušení podstrčit našemu miláčkovi něco dobrého na zub. Ti z nás, kteří zkrátka neodolají a v domnění, že pejskovi osladí život, podstrčí pejskům kousek ovoce, cukroví nebo čokolády. To, co je pro člověka neškodné, dokáže pejska zabít. A o čokoládě to platí na sto procent. Jak velké množství může pejskům uškodit, ba dokonce způsobit velké zdravotní potíže?

Toxický theobromin

Kromě kakaa, mléka a cukru, čokoláda obsahuje také látku zvanou theobromin. Zatímco u lidí je tato látka prakticky neškodná a snadno se metabolizuje, u psů je situace poněkud složitější. Enzymatické štěpení theobrominu je velmi pomalé a v těle našich mazlíčků se může hromadit toxická hladina této látky.

pes a cokolada

Záleží na velikosti?

Myslíte si, že když jste chovatelem velkého psího plemene, že mu čokoláda neuškodí? S určitostí můžeme říci, že nezáleží na velikosti psa, ani čokolády. Každý druh čokolády obsahuje jiné množství theobrominu a každý pes snese odlišné množství této látky v těle.

Jaké jsou projevy otravy?

Pokud váš pejsek snědl větší množství čokolády, je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Obecně se uvádí, že čokoláda o hmotnosti 25g může otrávit dvacetikilového pejska. Prvními příznaky otravy je nevolnost, zvracení a průjem. Neměli bychom se snažit pejska léčit doma, protože pokročilá fáze otravy ohrožuje život. Závažnými projevy jsou svalový třes, nepravidelný tlukot srdce, vnitřní krvácení nebo infarkt.