Péče o štěně bezprostředně po narození

Právě se vaše fenka stala novopečenou maminkou a vy jste se tak stali svědky nejkrásnějšího momentu jejího života. Na svět přišlo několik drobných štěňátek odkázaných na péči matky a chovatele. Pokud se fenka o své potomky stará správně, veškerá péče tak leží na jejich bedrech. Na co všechno si dát bezprostředně po narození štěňátek pozor?

První dny života

Psí mláďátka se rodí holá, slepá a hluchá. V prvním týdnu převážnou část dne prospí. Živější začínají být asi od 14. dne, což souvisí s rozvojem sluchu a zraku. Oči se pejskům rozlepují, a i když zpočátku vidí rozostřeně, začínají se zajímat o okolní svět.

Teplý pelíšek

Štěňátka v prvních dnech svého života potřebují dostatek tepla. Jejich tělesná teplota se po porodu pohybuje okolo 34 – 37°C, postupně vzrůstá na 37,5°C. Teplota v bytě by měla být příjemná, měli byste se cítit dobře v tričku a v kraťasech. Pokud je potřeba, zajistěte pejskům i další zdroj tepla, například v podobě ohřívací lampy, kterou umístěte k pelíšku. Nezapomeňte však kontrolovat, jestli štěňátka nemají zarudlou pokožku.

Odstavení od mateřského mléka

Novorozená mláďátka potřebují sílu a dostatečnou výživu, kterou jim zpočátku dodává mateřské mléko. To by mělo být jediným zdrojem výživy asi do 3. týdne života. Zhruba v této době je vhodné převést pejsky na tuhou stravu. Vše by mělo probíhat nenásilně a postupně.

Pozor na drápky

Štěňátka mají drápky ostré jako jehličky a hrozí poranění štěněte samotného nebo i matky. Z tohoto důvodu bychom měli pejskům ihned po narození drápky pravidelně stříhat.

Co vše malé štěňátko potřebuje v základní výbavě a mnohem dalšího se dozvíte v sekci o zvířatech