Podle čeho vybrat tašku pro psa?

První, na co byste měli pamatovat, je to, že taška slouží jako pomůcka – přizpůsobte proto výběr příležitosti. Pro cestování různými dopravními prostředky existují jiná pravidla, která se dozvíte od poskytovatele služby, výrobce auta nebo z místních zákonů. Kterou tašku raději nechat v obchodě?

fotka

Velikost a odolnost přepravek

Váš pejsek by měl mít dostatek místa, aby se mohl postavit, lehnout si a pohybovat se, když je přepravka úplně zavřená. Psi se zvládnou otočit i se skloněnou hlavou, a tak stačí výška přepravky jen po hřbet. Pejsek by měl mít zároveň dostatek místa, aby se cítil bezpečně a pohodlně. Pozor na příliš rozměrnou přepravku – pes by si mohl myslet, že jeden konec může využít jako svou toaletu. Ideálně by měla být přepravka 1,5 krát delší než je pes a široká tak, aby se v ní mohl otočit a protáhnout, kdykoli bude potřebovat. Přepravka by měla fungovat podobně jako domácí klec, tedy jako ochranná bariéra před okolím a klidné místo. Přepravka zároveň musí být dostatečně lehká, abyste ji spolu se psem unesli. Výborné jsou přepravky z odolných plastů. Všímejte hlavně zabezpečení větracích částí a síly mříží.

Velikost a odolnost tašek

Záleží, zda je taška pro psa uzavřená (většinou obdélníková typu přepravky), nebo jde o tašku s otvorem pro vystrčení hlavy psa. V prvním případě změřte psa nejdřív vsedě od vrchu hlavy po nohy. Nad hlavou mu nechte pár centimetrů (3-4) místa v závislosti na velikosti a tvaru uší. Rozměr pro délku tašky pro psa u obou typů změřte vleže od nosu po kořen ocasu. Mezi nejdůležitější faktory odolnosti patří vhodný materiál. Silné látky, jako je nylon nebo plátno, jsou nejlepší, protože odolávají protrhnutí drápy i vnějším vlivům. Látka na tašce zároveň musí být dobře pratelná a podstatná je taky nepropustnost tekutin. I když je váš pejsek vycvičený, při nenadálé nehodě a shrnutí pleny pro psy máte zaděláno na malér. Dalším hlediskem odolnosti je kvalita stehů. Hlavně v oblastech švů, zejména u typů tašek pro psy s drátěnými rámy, musí být pevné stehy. Jen takové unesou váhu psa i dalších pomůcek, které si potřebujete vzít s sebou.

Dostatečné větrání

Aby se pejsek v tašce nebo přepravce cítil dobře, potřebuje dostatek větrání. Zajistíte to buď taškou, ze které může pejsek pohodlně vykukovat, nebo taškou či přepravkou s aspoň dvěma průduchy. Obě možnosti navíc pejskovi umožňují výhled ven, a tak je méně stresovaný z přítomnosti nových zvuků a pachů.

Nezbytné součásti

Všechny tašky pro psy musí být vybavené poutkem pro připnutí k obojku. U plastových přepravek určených pro delší cestování nesmí chybět uchycení misky na vodu. Ve všech případech se Vám bude hodit, pokud bude Vaše přepravka opatřena dalšími kapsami, kam schováte potřebné vybavení. Myslete i na snadné očištění přepravky – u tašek je šikovné vyjímatelné dno. Také je důležité myslet na zdraví svého pejska o kterém se dozvíte více v dalším článku Tašky pro psy a zdravotní problémy.

Tašky pro psy