Příchod psa do domácnosti s dalším zvířetem

Máte už jednoho zvířecího společníka a chtěli byste mu obstarat kamaráda? Někdy to bývá trochu složitější, ale se správným přístupem pořízení druhého psa  určitě zvládnete. Připravili jsme Vám několik tipů, které Vám k tomu pomohou.

two-dogs-sleeping-together-2021-08-29-16-39-12-utc

  • Věnujte zvýšenou pozornost původnímu zvířeti - Po příchodu nového psa převrátíte Vašemu současnému mazlíkovi život naruby. Nováček se rozkouká snadněji, než když původnímu pejskovi někdo naruší teritorium. Proto se věnujte víc Vašemu současnému zvířátku – můžete ho i trochu víc rozmazlit. Musí si spojit příchod nového chlupáče s pozitivními pocity, snadněji ho tak přijme.
  • Vyberte si takové zvíře, které se nejpravděpodobněji snese s Vaším domácím - Pokud chcete mít například dva psy v domácnosti, je vždycky lepší, když druhý pes nepřeroste toho prvního. Nové štěně a starý pes si tak lépe vymezí hranice a Vašeho prvního miláčka nebude stát ukočírování nového lumpa tolik sil. Také je vhodné vybírat zvířata do páru, psa k fence a naopak (musíte zvážit kastraci). Za úvahu stojí i povaha. Pokud je Váš starší pejsek klidný, určitě ocení parťáka, který bude spíš submisivní.
  • První setkání naplánujte na neutrální půdě - Ideálně Vám poslouží dvě klece, které dáte vedle sebe a zvířata tak budou pro první kontakt navzájem chráněná (případně použijte garáž nebo prádelnu, kam zavedete Vaše domácí zvíře a druhé sem donesete v kleci).
  • Vymezte pro obě zvířata vlastní prostor - Zejména ze začátku je důležité, aby mělo každé zvíře svoje útočiště, kam se bude moci schovat jen ono.
  • Pořiďte každému jeho vlastní věci - hračky, misky na vodu, pelíšek – to vše by mělo mít každé zvíře svoje. I když se později mohou v jejich používání prostřídat.
  • Krmte je na oddělených místech - Aspoň na začátku určete každému pejskovi jeho vlastní prostor, kde bude dostávat žrádlo. Vyhnete se nevraživosti a možným rvačkám.

two-hungry-dogs-are-waiting-for-feeding-the-owner-2021-08-29-01-13-42-utc