Tipy na výlety se psem

Už Vás nebaví sedět doma a rádi byste vyrazili někam do přírody nebo na výlet? Vezměte s sebou Vašeho čtyřnohého parťáka a užijte si společné chvíle mimo domov, díky kterým utužíte Váš vztah. Pejsek se během procházky potká s různými psy a pachy a načerpá nové zkušenosti. Příjemně se unaví a večer bude spokojeně odfukovat v jeho pelíšku.

Náš TIP: 4 věci, které se Vám na výletě se psem budou zaručeně hodit!

Výbava do auta pro psa

Praha a střední Čechy

Průhonický park

Jen pár kilometrů od hlavního města se nachází významný krajinný prvek jihovýchodu Prahy – Průhonický park. Vstup se psy je povolen, jen musíte mít psa uvázaného na vodítku. Návštěvu průhonického parku doporučujeme koncem května, kdy zde kvetou rododendrony. Dejte si však pozor, tato krásná rostlina je jedovatá. Členité údolí potoka je ale ideálním místem pro procházku v krásném prostředí za jakéhokoliv ročního období.

Voděradské bučiny

Na území obce Černé Voděrady, přibližně 30 kilometrů jihovýchodně od Prahy se nachází jeden z nejrozsáhlejších komplexů bukového lesa ve středních Čechách. Rezervace, která je snadno dostupná vlakem či autobusem z Prahy, určena především jako vědecko–výzkumný objekt, ale skvěle poslouží i pro celodenní procházku s Vaším psím kamarádem. Hlavní cesty jsou zpevněné, vedlejší snadno přístupné a vhodné pro milovníky přírody. Vede zde několik turistických tras a naučných stezek, které turisty seznamují s okolní přírodou. Procházka se tak stane přínosnou nejen pro Vašeho pejska, ale i pro Vás.

Tipy na vylet pro psa - vsepropejska.cz (2)

Severní Čechy

Zámek Větruše a Vaňovské vodopády

Kam se psem na výlet v okolí Ústí nad Labem? Výletní zámeček Větruše se tyčí nad údolím řeky Labe na území města Ústí nad Labem. Krásný výhled z tohoto skalního ostrohu Vás přímo očaruje. Dostanete se sem z centra města například lanovou dráhou – jde o nejdelší visutou lanovou dráhu v Česku bez samostatně stojících podpěr. Nezapomeňte mít s sebou náhubek pro Vašeho kamaráda, bez něj Vás do lanovky nepustí. Zelená turistická značka Vás odtud dovede až k Vaňovskému vodopádu. Jde o příjemnou stezku, po které přijdete ke 12 m vysokému vodopádu. Návštěvu zde doporučujeme začátkem jara. Nedaleko od vodopádu se nachází skalní vyhlídka Vrkoč, stojící taktéž stojí za návštěvu.

Psí park v České Lípě

Psí hřiště v České Lípě je určeno pro hraní a dovádění pejsků bez vodítka. Můžete zde zkusit i výcvik psů za pomocí různých překážek. Agility tvoří kladina, houpačka A-stěna a slalomová trať.

Tipy na vylet pro psa - vsepropejska.cz (3)

Jižní Čechy

Lipno a okolí

Pokud hledáte výlet na více dnů, spojený i s noclehem například v kempu, Lipenská přehrada v Jihočeském kraji bude skvělou volbou. V okolí se nachází spousta kempů, které pejsky uvítají. Je ovšem nutné dodržovat řád, většina kempů dovoluje pohyb psů po areálu pouze na vodítku a platí zde přísný zákaz venčení. Pokud pro Vás kemp není vhodnou volbou, ubytovacích kapacit je v okolí dostatek. Okolí Lipna nabízí spoustu možností, jak se zabavit. Během procházky kolem přehrady, nebo lesem ke Stezce korunami stromů načerpáte spoustu energie. Nebo raději zvolíte nějakou turistickou trasu, kterých je v okolí nespočet?  

Zámek Hluboká a agility park České Budějovice

Jeden z nejkrásnějších zámků v České republice může navštívit i Váš pejsek. I když pes musí být uvázaný na vodítku, procházku pohádkovým zámeckým parkem v anglickém stylu si určitě užije. Procházka se dá prodloužit i do okolí, kde na Vás bude čekat vůně lesa, pozoruhodné výhledy na zámek a vrcholky šumavských kopců. Kolem Pěnského rybníka můžete dorazit až do vesničky Munice. Směrem k Munickému rybníku se pak vrátíte zpět do Hluboké nad Vltavou. Celá okružní procházka je dlouhá asi 7 kilometrů.

Při cestě zpět domů, pokud budete mít dostatek času, se můžete zastavit v Českých Budějovicích. Nachází se zde Agility výcvikový park, kde si můžete zaplatit výukové lekce. Lze si zaplatit i jednu lekci, v případě zájmu se můžete účastnit celého kurzu. Jednotlivé hodiny mohou pomoci k socializaci a k úspěšnému výcviku Vašeho pejska.

Z Třeboně kolem rybníku Svět k Schwarzenberské hrobce

Třeboň, ležící 22 m východně od Českých Budějovic mezi rybníky Svět a Rožmberk je lázeňské a rekreační město. Na jedné straně rybníka Svět leží historické centrum tohoto města a přesně na opačném břehu se nachází Schwarzenberská hrobka. Hrobka je pozoruhodná stavba, která je situována v samotném středu krajinářského parku. Z centra města je to asi 2 kilometry. Nenáročná cesta i pro Vaše mazlíčky vede kolem rybníka až přímo k hrobce. Čeká Vás příjemná procházka s krásným výhledem na rybník a cílem v krásném parku, po kterém se můžete křížem krážem procházet. Pokud má Váš čtyřnohý kamarád raději delší vycházky, kolem rybníka vede naučná stezka dlouhá 12 kilometrů. Na trase se nachází několik informačních zastávek, kde si můžete odpočinout.

Tipy na vylet pro psa - vsepropejska.cz (4)

Morava

Hrad Cimburk, Kazatelna a rekreační středisko Bunč

Vycházkový okruh blízko Koryčan má asi 5 kilometrů a zabere Vám necelé tři hodinky. Výchozí bod zvolte parkoviště u Křížku. Odtud se vydejte po žluté turistické značce rovnou směrem ke zřícenině hradu Cimburk. Další cesta vede po zelené, kdy dorazíte ke studánce U Mísy. Zde se můžete osvěžit před kopcem, který Vás bude čekat. Lesem do kopce se vydejte po červené, přímo ke skalnímu útvaru zvaném Kazatelna. Z této přírodní památky je krásný výhled do okolí na hřebeny Chřibů. Cestou zpět, dolů z kopce zpět ke studánce a následně k autu potkáte skálu Kozel. Příjemná nenáročná procházky pro všechny psí plemena Vám zpříjemní odpoledne v jakémkoliv ročním období.

Asi 30 kilometrů směrem na severovýchod od Koryčan se nachází rekreační oblast a turistické místo Bunč. Bunč je ideální startovací místo, vede z něj spousta cestiček, kterými se můžete vydat a poznávat krásy Chřibů. Vydat se můžete například na rozhlednu Brdo, Roštín, Jeřabčinu skálu, vzdálenější Salaš nebo navštívit nedalekou Kubitovu studánku. Možností je ale opravdu mnoho, vyberou si náročnější pejskaři i ti méně nároční. Lesní penzion na Bunči nabízí občerstvení a velká zahrádka je vhodná i pro pejsky.

Brno

V druhém největším městě České republiky naleznete poměrně dost míst, kde se mohou pejsci vyběhat. Jedním z nich je hřiště v meruňkovém sadu. Tento největší brněnský oplocený výběh pro psy se nachází v městské části Židenice. Plocha více než 5500 m² nabízí možnost vydovádět se z plných sil i větším pejskům.

Tipy na vylet pro psa - vsepropejska.cz (1)

Severní Morava a Slezsko

Z Karlovy studánky na Praděd

Karlova Studánka je lázeňská obec, kde je údajně ten nejčistší vzduch ve střední Evropě. Přímo z této malebné vesničky vede naučná stezka Bílé Opavy, končící pod Ovčárnou, odkud je to již jen kousek na Praděd. Majitelé pejsků, kteří se bojí výšek a náročnějšího terénu v podobě žebříků, můstků a schodů, zvolí trasu po modré, ostatní si užijí dobrodružnější stezku po žluté. Doporučujeme návštěvu v letních měsících.

Lesopark Dubina

Jestli pejsci něco opravdu milují, je to určitě běh na volno bez omezení. Oplocený park v Karviné milovníci volnosti opravdu ocení. Park o rozloze 4500 m² je rozdělen na dvě části – pro malá i velká psí plemena. V obou částech naleznete spoustu cvičících prvků, kde se Vaši chlupáči pořádně vyblbnou. Lavičky pro majitele zde rozhodně nechybí.

bannery-SATKY