Znáte pravidla pro cestování se psem v autě?

Cestování se psem v autě

Převážení psa v autě je běžnou součástí života většiny majitelů. Jak ale zajistit bezpečnou jízdu pro svého mazlíčka i pro sebe, už neví každý. V roce 2019 vydala automobilka Ford průzkum, ve kterém uvádí, že až třetina řidičů vozí psa na volno. Nepřipoutané zvíře v autě však přináší rizika ohrožení na zdraví nejen pro něj a celou posádku, ale v případě policejní kontroly může přijít také velmi draho. Kromě až dvoutisícové pokuty si řidič zahrává i s předpisy spojenými s týráním zvířat, v jejichž případném uznání se postihy mohou vyšplhat do daleko vyšších částek. V následujících řádcích proto nabízíme stručný přehled doporučení pro bezpečný převoz mazlíčků v autě. Upozorňujeme, že pravidla se vztahují na území ČR, při případném cestování za hranice, je nutné si uvěřit platnou legislativu pro danou zemi.

Základní doporučení policie ČR

  • Nepřepravovat psa na předtím sedadle/ sedadle, kde je aktivovaný airbag.
  • Vozit psa v přepravce/autosedačce, která by v případě kolize nijak neohrozila spolujezdce.
  • Přepravku zajistit bezpečnostním pásem nebo ji umístit v prostoru pro nohy (za sedadlem).
  • Pokud nic z toho není možné – využít speciální postroj pro psa, který se připevní k zapnutému bezpečnostnímu pásu.
  • Při umístění psa do zavazadlového prostoru využít přepravný box, nebo instalovat mříž.

dog-2819385_1920

Jak vybrat správný způsob přepravy psa

Kromě základního parametru pro výběr správného druhu převozu pro vašeho parťáka, čímž je bezpečnost, si majitel jistě přeje zajistit mu také maximální možné pohodlí. Cestování by pro pejska rozhodně nemělo být stresujícím zážitkem. Roli ve výběru tak hraje samozřejmě jeho velikost. Zatímco pro malá a střední plemena se hodí využít autosedačku pro psa a postroj, s většími plemeny lze bezpečně cestovat za využití zavazadlového prostoru, či případně se zapnutým bezpečnostním pásem na zadním sedadle. Poslední variantu doporučujeme však spíše pro psy, kteří jsou zvyklí a poslušně vydrží sedět v klidu bez toho, aniž by případným neklidem rozptylovali řidiče.

Stejně tak uložení psa do zavazadlového prostoru má svá pravidla. Zde pro maximalizaci bezpečnosti se dá využít přepravného boxu. Ač se vám možná nezdá milé takto pejska uzavřít, věřte, že jde kvalitní způsob přepravy, kdy se při případné kolizi nebo prudkém brždění zabrání většímu nárazu psa s okolím. Další možností pro zavazadlový prostor je využití ochranné mříže. Její instalací se oddělí kufr od zbytku interiéru a pejsek tak bude také více chráněn. 

Autosedačka

Autosedačka funguje jako ohraničený ochranný prostor, který zabraňuje vypadnutí pejska do prostoru mezi sedadly a chrání jej a spolucestující při případném nárazu.  Psa je možné v ní také připnout a samotná autosedačka se zajišťuje bezpečnostními pásy auta.

72 (kopie)

Autopotahy

Pokud se obáváte, že se vaše auto po setkání s vaším čtyřnohým kamarádem promění v místo plné bláta a chlupů, můžete si pořídit ochranný potah na zadní sedadlo. Jeho čištění je velmi jednoduché a dělá tak cestování ještě snadnější.

K výše zmíněným základním pravidlům se hodí také zmínit nutnost docílení klidu psa při cestování v autě. Dobrými pomocníky na cesty může být oblíbená hračka, deka pro psa, či jiná věc, na jejíž pach je váš mazlíček zvyklý.  Doufáme, že rady tohoto článku vás inspirovaly a pomohou docílit maximálního komfortu a bezpečnosti pro váš tým na cesty.

V%C3%BDbava%20do%20auta%20pro%20psa