7 důležitých informací o hárání fen

Estrální cyklus je odborný název pro hárání u fen. Jedná se o fázi reprodukčního cyklu, při němž je fena více svolnější k páření se psem. Během cyklu nejprve vzroste hladina estrogenu, poté dojde k jejímu prudkému snížení a z vaječníků se uvolní zralé vejce. Ideální doba pro kastraci fenky je před jejím prvním háráním.

1582

1. Kdy fena začíná hárat?

První hárání se obvykle vyskytuje mezi 6 až 24 měsícem života feny. U menších psích plemen se obvykle vyskytuje dříve než u velkých psích plemen.

2. Jak často fena hárá?

Hárání se u jednotlivých plemen může lišit. Nicméně nevykastrovaná fena obvykle hárá dvakrát ročně, přibližně každých šest měsíců. U feneček menšího vzrůstu se hárání může objevit i třikrát ročně.  

Věděli jste? V našem e-shopu naleznete širokou nabídku kalhotek pro malé i velké fenečky.

3. Jak dlouho trvá reprodukční cyklus?

Jde o proměnlivou dobu, zhruba 18 dní. Fenka ovšem projevuje zájem o psa pouze polovinu této doby.

1563

4. Jak poznat, že Vaše fena hárá?

Během hárání je fena nervoznější, snadno se rozptýlí a může být více ostražitější než obvykle. Dalším příznakem může být častější močení. S největší pravděpodobností si všimnete změn v jejím chování, je to způsobeno díky rozladěným hormonům. Fena připravená k chovu zahajuje sexuální zájem o psa, tak, že se přiblíží a zvedne zadní končetiny směrem ke psovi, odkloní ocas na jednu stranu a napne zadní nohy. Zpočátku je vaginální výtok krvavě zbarven a vulva oteklá. Ke snížení vaginálního výtoku a jeho slámovému zbarvení dochází v okamžik, kdy je fena přístupná psovi.

Náš speciální tip: Vložte do kalhotek obyčejné hygienické vložky z drogerie. Je to snadné, hygienické a zvýšíte tím absorbci. Udržíte tak svůj domov čistý a vaše nervy v klidu.

5. Jak se zbavit hárání?

U fen se doporučuje jejich kastrace. Jednak vyřeší nechtěnému zabřeznutí, ale také její provedení zvýší ochranu před rakovinou prsu a chorobami spojené s reprodukčním systémem.

1539

6.  Kdy fenu kastrovat?

Dle veterinářů je možné provést kastraci ve dvou měsících věku. Nejlepší řešením je ovšem konzultace s veterinářem, který poskytne konkrétní doporučení zákroku.

7. Proč kastrovat fenu?

Jak je zmíněno v odpovědi u otázky č. 5, kastrace vyřeší problém nechtěného zabřeznutí. Určitě každý z Vás zná případy opuštěných a toulajících se pejsků bez páníčků, bez lásky a péče. V těch lepších případech skončí v útulcích. Také je prokázáno,že u fen kastrovaných před prvním reprodukčním cyklem se snižuje riziko nádoru mléčných žláz. V případě, že plánujete mít fenku na chov, doporučují se hárací kalhotky, které zabrání nechtěným flíčkům na nábytku, ale především zajistí pohodlí fenečce při jejích dnech. Vhodné jsou pro malé psy jako je čivava, krysařík, jorkšír, skvěle padnou jezevčíkům, mopsům, king charles kavalírům a dalším středním pejskům. Potěší také větší plemena například stafordy, ohaře, zlaté retrívry, a obdobně stavěné chlupáče. 

kalhotky-beruska