Jak naučit psa aportovat?

Dobře vychovaný a vycvičený pes je odrazem trpělivého majitele. Aportování patří mezi oblíbené aktivity každého pejska. Chlupáči rádi běhají za hozeným míčkem či jinou zajímavou hračkou. Pravdou však je, že ne každý pejsek je schopen hozenou věc přinést zpět páníčkovi. Zdá se to jednoduché a automatické, ale opak je pravdou. Při výuce aportování musíme být trpěliví a ve výcviku nepolevit. Jak správně na to?

Jak naucit psa aportovat (3)

Vzbuďte v pejskovi zájem

Pro výuku aportování zvolte hračku, klacík či jinou věc, kterou je možné pohodlně uchopit. Nejprve si s pejskem hrajte a vzbuďte u něj zájem o danou věc. Pokud se pejsek pro hru nadchne a začne se s vámi o předmět přetahovat, hoďte ji do dálky. Nejprve pár metrů, pak vzdálenost navyšujte. Jakmile předmět dopadne a klidně leží, pak nastane ten správný moment zvolat zvukový signál – „APORT“.

Jasný povel – ke mně

Pokud pejsek běží za aportovanou věcí a uchopí ji do tlamy, je nutné důrazně zavelet povel – „KE MNĚ“. Je jasné, že napoprvé váš pejsek nebude vědět, která bije, ale soustavné opakování přináší ovoce. Pes by měl přiběhnout zpět a držet předmět v tlamě do té doby, než jej vyzveme povelem „PUSŤ“ a tím mu předmět odebereme.

Jak naucit psa aportovat (1)

Ideální metoda se šňůrkou

Pro prvotní výuku aportování Vám pomůže hračka s provázkem na konci. Pro začátek může pomoci i obyčejná šňůrka nebo provázek, na který aportovaný předmět uvážete. Po jeho vhození vyčkejte, dokud pejsek předmět neuchopí do tlamy. Poté za šňůrku lehce tahejte směrem k sobě a mírně se přetahujte. Opakujte několikrát, a poté zkuste věc odvázat. Tímto naučíte psa na povel „DRŽ“ a „PUSŤ“, neodmyslitelně patřící k správnému a kompletnímu aportování. Přetahovadla naleznete například zde.

Jak naucit psa aportovat (2)

Pomalými krůčky k dokonalosti

Pokud učíte pejska aportovat z důvodu zkoušky nebo jen tak pro zábavu, je nutné tento cvik doslova vymazlit k dokonalosti. Správné aportování začíná z pozice sedu, a proto je nutné pejska naučit na povel „SEDNI“. Pro svou kořist v podobě aportovací hračky pes vyráží právě z této pozice.

Nezapomeňte na odměnu

Stejně jako při jakémkoliv jiném výcviku i zde platí moudro „opakování je matka moudrosti“. Buďte proto trpělivý, a pokud je Váš pes unaven, nechte ho odpočinout. Základem efektivní výuky je správná motivace a odměna. Za každý sebemenší pokrok nezapomínejte pejska odměnit jeho oblíbeným pamlskem a pohlazením.

bannery-leto-hracky-2