Jak naučit štěně na venčení?

Učení štěněte na záchod bývá jedna z největších výzev pro nové majitele. Když začnete správně už od začátku, vyhnete se spoustě potíží a nebudete muset pejska odnaučovat špatně zažité návyky.

Naučit psa venčit není tak složité, jak se na první pohled může zdát. Se základním výcvikem Vám pomohou 4 body:

  • Mějte štěňátko pořád u sebe, když je trénuje na toaletu. Není-li to možné, určete mu konkrétní místo, nejlépe v jeho kleci nebo v koupelně na štěněcí tréninkovou plenu.
  • Používejte motivační odměny: nejčastěji půjde o pochoutku, protože většinu psů pochvala či pohlazení nemotivuje dostatečně. Mějte proto pár pochoutek vždy u sebe, abyste je pejskovi mohli dát okamžitě.
  • Berte štěňátko ven každou hodinu: klíčové je opakování a soudržnost. Čím víc příležitostí budete mít, abyste pejska odměnili za správné chování, tím dřív celý proces pochopí.
  • Buďte trpěliví a pejska netrestejte: pokud po loužičkové nehodě psa potrestáte, nic ho to nenaučí – jen z Vás bude mít strach a příště by mohl mít problém se ve Vaší přítomnosti vyvenčit. Místo toho místo ukliďte a berte štěňátko častěji ven.

Trénink na psí plence

Při úplně malých štěňátkách Vám mohou pomoci psí plenky (tréninkové podložky). Jejich spodní část je vyrobená z nepropustného materiálu, a tak je můžete použít i na cestování nebo do psí toalety. Jakmile ji začnou používat, můžete plenu posouvat stále blíž ke dveřím, až se dostanete úplně ven.

Lehčí je učit psa ale jen na jednu činnost. Tyto pleny se hodí pro situace, kdy se štěňátkem nemůžete být celou dobu nebo používáte klec a potřebujete loužičky rychle uklidit.

Jak natrénujete venčení mimo Vaši zahradu?

Hodně páníčků bývá zklamaných, že štěňátko si za celou dobu procházky neuleví. Ale jakmile vstoupí na Vaši zahradu, zvládne to hned. Je to dáno zvykem, který pejskovi velí držet se zažitých pořádků.

Abyste se tohoto chování zbavili, vstaňte každé ráno hodně brzy (abyste měli dostatek času) a vezměte štěňátko na procházku ještě před tím, než si stihne poprvé ulevit. Nechoďte domů, dokud nebude nucené si ulevit. Někdy nemusíte být úspěšní, ale opakováním celého procesu si pejsek zvykne se venčit i mimo své území.