Jak správně zchladit psa v horkém létě?

Parné dny jsou mnohdy únavné jak pro nás, tak pro naše čtyřnohé mazlíčky. Ve snaze ubránit se ostrým slunečním paprskům vyhledáváme stinná místa, připravujeme si chladné, osvěžující nápoje a horké dny trávíme u bazénů a rybníků. Pejsci tolik možností nemají a mnohdy jsou odkázáni pouze na naši péči. Během letních měsíců bychom proto měli dbát na to, aby se pejsek nepřehříval, dopřát mu dostatek tekutin a v neposlední řadě omezit fyzickou námahu.

879-16

Jak funguje psí termoregulace?

I když se snažíme pejska ochladit ve snaze ochránit jej před urputným vedrem, může se někdy stát, že mu spíše ublížíme. Psí termoregulace totiž funguje trošičku jinak, než je tomu u nás, u lidí. Je potřeba si uvědomit, že pejsek se prakticky nepotí. Potní žlázy jsou po těle rozmístěny minimálně a lokalizovány jsou na polštářcích tlapek a u fenek v okolí mléčné řasy. Pejsek svoji tělní teplotu snižuje přes vnitřní povrch čumáku, tlamy a jazyka.

Rizikové skupiny psů náchylných k přehřátí

Obecně nelze říci, která plemena jsou k přehřátí náchylnější. Spíše je nutné se zaměřit na celkovou fyzickou zdatnost psa, velikost a celkový vzhled. K rizikovým skupinám řadíme především:

  1. Štěňata
  2. Psí seniory
  3. Obézní psy
  4. Psy se srdečními a plicními obtížemi
  5. Psy se zkráceným čumákem – buldoci, boxeři, kavalíři
  6. Sportující psy

Jak rozpoznat příznaky přehřátí?

Především v horkém období je důležité všímat si celkových projevů vašeho psa. To znamená všímat si množství sežrané potravy, množství vody, kterou pes vypije a v neposlední řadě i chování pejska. Projevy přehřátí jsou zpočátku nenápadné, avšak mohou končit vážnými zdravotními obtížemi. Varovným signálem je suchý, horký čumák a sliznice tlamy. Přehřátý pejsek rychle dýchá a zrychluje se srdeční tep. Mezi vážné znaky dále patří dezorientace a apatie a silné slinění z tlamy.

Jak správně pejska ochladit?

Ochlazení je jistě příjemné a pejska doslova dokáže postavit na nohy, ale nesmíme zapomínat na to, že ochlazení by mělo být postupné. Zabráníme tak teplotnímu šoku. V období, kdy venku panují vysoké teploty, dbáme především na přísun čerstvé, vlažné vody. Pejskům, kteří se celý den pohybují venku na zahradě, zajistíme stinné místo, kde se může pejsek ukrýt před slunečními paprsky. V horkých dnech také pejskům omýváme tlapky a čumák, popřípadě necháme pejska zaplavat si v rybníku nebo v řece. Využít můžeme také domácí sprchu nebo zahradní hadici. Pejska můžete také zchladit pomocí trička pro psy, které stačí namočit a obléct mazlíčkovi.