Jak vyzrát na nepříjemný zápach ze psí tlamy?

Láskyplné olíznutí od vašeho pejska nemusí být vždy tak příjemné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Chvilku mazlení dokáže pořádně znepříjemnit zápach ze psí tlamy, za který nejčastěji mohou bakterie, ale i některé z vážných onemocnění. Jak pejska účinně zbavit zápachu z tlamy?

Nezanedbávejme ústní hygienu našich pejsků

Naprostá většina psů starších jednoho roku trpí zubním kamenem, plakem, zubním kazem a s tím souvisejícím zápachem z tlamy. Právě z tohoto důvodu bychom neměli zanedbávat důkladnou ústní hygienu našeho psího parťáka. Bakterie dokážou být mnohem záludnější. Vašemu pejskovi s postupem let hrozí infekce nejen v ústní dutině, ale v celém krevním oběhu. Nebezpečná onemocnění potom na sebe nenechají dlouho čekat.

Jak čistit zuby pomocí kartáčku

Představa pejska a zubního kartáčku se může zdát dosti naivní, ale pravda je taková, že i pejska můžeme naučit čistit si zuby a zbavit se tak nepříjemného zápachu. Ne všichni pejsci jsou ochotní tuto proceduru absolvovat, proto je důležité začít již u štěňátka. Ve specializovaných obchodech je možné zakoupit zubní pastu určenou pro psy, na jejíž chuť si musí pejsek nejprve zvyknout. Nejprve bychom měli začít zuby čistit prstem, na který naneseme trochu pasty. Poté, co proces zopakujeme alespoň třikrát, můžeme použít zubní kartáček. Důkladně čistíme přední zuby a špičáky. Pokud je pejsek klidný, vyčistíme i zadní zuby. Čištění zubů u psů se doporučuje jednou až dvakrát týdně.

Pokud pejsek kartáček odmítá

Použití zubního kartáčku a pasty je naprosto ideální. Může se však stát, že si pejsek na kartáček za žádnou cenu nezvykne. Nevěště hlavu! I v této situace existuje praktické řešení. Pro čištění zubů lze použít i speciální gumové hračky, které nejen že zuby čistí, ale zároveň i masírují dásně. Pro pejsky jsou velice příjemným řešením i pochutiny určené k hygieně ústní dutiny.