Kterým psím plemenům je vhodné kupírovat ocásky?

Kupírování ocásků je v dnešní době poměrně kontroverzní otázkou, na kterou jen stěží hledáme jasnou odpověď. Ačkoliv původní důvody, proč pejskům zkracovat ocásky, byly celkem logické, v současné době se za tímto kosmetickým zákrokem skrývá krutost a utrpení, pro které mnozí z nás nemají pochopení.

Pohled do historie

Pokud nahlédneme hlouběji do minulosti, zjistíme, že důvody pro kupírování byly opravdu opodstatněné. U strážních psů mělo zkracování ocásku zabránit pokousání samotným pejskem, ovčácké psy měl tento zákrok uchránit před přišlápnutím dobytkem. Kupírování vstoupilo i do zákona vyhláškou, že kupírovaní psi jsou považováni za pracovní sílu a jejich majitelé jsou zproštěni daní.

akbash-dog-guarding-a-sheep-herd-2021-08-30-23-48-35-utc

U kterých psích plemen má kupírování zelenou?

V některých zemích je kupírování psích ocásků zcela zakázáno, v jiných končinách se povoluje kupírovat pouze některá psí plemena.

Anglický kokršpaněl

V rámci tohoto psího plemene existují jedinci se zkráceným ocáskem, ale i pejsci, kterých se kupírování netýká. Z loveckého hlediska se doporučuje kupírovat právě těm pejskům, kteří se často pohybují v terénu, kde jsou vystaveni vysokému nebezpečí zlomení ocasu.

Australský ovčák

Statného ovčáckého psa si každý jistě představí jako hrdou stráž dobytka na pastvě. Právě z tohoto důvodu je dovoleno pejskům zkrátit ocásek a uchránit ho před zraněním vzniklým přišlápnutím dobytkem.

Rottweiler (Rotvajler)

Rottweiler patřil k nejčastěji kupírovaným psům až do roku 2004, kdy vyšla v platnost novela standardu tohoto psího plemene. Tato novela zakazuje kupírování všem pejskům narozeným od tohoto roku.

rottweiler-in-the-coniferous-forest-on-a-sunny-day-2021-08-28-12-44-09-utc