Nástrahy zimy pro čtyřnohé mazlíčky

Někteří z nás - hrdých majitelů svých čtyřnohých přátel, se domnívají, že zima je pro pejsky normálním obdobím, jako každé jiné z celého roku. Stejně tak jako léto má i zima pro psy připravené velké nástrahy.

Povětšinu času se setkávám s majiteli psů různých plemen - od velkých, po malé, chlupaté, či nahaté. Většinou mají na zimu podobný názor - chovatelé chlupatých psů se nemusí ničeho obávat. Kde je ale pravda? Je opravdovým nebezpečím pouze prochladnutí? V následujícím článku bych vám ráda představila 3 nástrahy, které vás mohou potkat.

Sůl, sůl, sůl...

Kdo bydlí ve městě či ve větší příměstské oblasti, jistě ví, o čem mluvím. Dnes se sůl používá běžně, bohužel již neplatí, že jen v případě, kdy napadne sníh. Tímto opatřením se bojuje proti náledí na silnicích a chodnících téměř všude, proto bych vám všem, kteří se chcete vyvarovat problémům a utrápeným výrazům svých svěřenců, doporučila pár triků. Základem je kontrola. Před každou procházkou v zimním období svým psům kontroluji packy. Polštářky by neměly být popraskané, suché, neměly by přes ně přerůstat chlupy, kteřé nabalování sněhu, nečistot a soli ještě více podporují. Proto doporučuji zakoupení vazelíny, popř. speciálnímu krému přímo určenému na psí packy, kterým před každou výchazkou potřete polštářky, a máte po starostech. V případě, že již vidíte praskliny či oděrky, přijdou za vhodné psí botky. Chloupky by měly být pravidelně stříhány.

I psi potřebují teplo...

Tento bod se samozřejmě nebude stahovat na všechna plemena doslovně, pokud jste majiteli psů menšího vzrůstu, či chlupy na psím těle spočítáte na jedné ruce, určitě je dobré psovi pořídit obleček. Těchto produktů je na českém i zahraničním trhu opravdu hodně. Při výběru je nejdůležitější přesně padnoucí velikost, funkčnost a komfort. Pokud vlastníte psy "prasátka", hodí se připomenout i snadná údržba. V tomto bodě bychom neměli zapomenout ani na štěňátka a psí důchodce, kteří jsou, zejména v tomto období, velmi náchylná na nejrůznější psí onemocnění. Zejména v chladném počasí je velkým nebezpečím psincový kašel.

Psí sportovci i "pařmeni" na psím hřišti potřebují rozcvičku...

Asi nejdůležitější bod, který by si měl uvědomit každý zodpovědný chovatel je ten, že každý pes jakéhokoliv plemene, vzrůstu, typu srsti, kondice či věku potřebuje před zvýšenou aktivitou rozcvičit. Pokud rádi sledujete sportovní přenosy, sem tam se můžete setkat s reportáží o přípravě těchto sportovců. Každého pejska je nutné rozpohybovat, ať už před hrou, běháním s kamarády, či tréninkem a závody. Výborné jsou na toto psí masáže, zejména tzv. "Skin rolling", kdy prsty nabíráte jednotlivé řasy povislé kůže a "rolujete" si do rukou další řasu, čímž dochází k výbornému prokrvení pokožky a svalstva, dále jsou to jednoduché triky, jako podávání pacek, povel "popros", kterými podporujete uvědomění si rovnováhy a posilujete zadní svalstvo, a v neposlední řadě krátké proklusání se psem. Při výkonu jakéhokoliv druhu je stejně důležitý jak "cool-up", nebo-li již zmíněná rozcvička, tak i "cool-down", postupné zpomalování svalové aktivity a uvedení do stavu klidu. Díky tomu chráníte nejen pohybový aparát, ale především svaly, které jsou při pohybu psa zvětšené a prokrvenější, a tím i náchylnější pro úrazy, větší opotřebování a trvalé poškození.

Tímto článkem vás ovšem nechci vyděsit, zimní radovánky se psem jsou věci, na které budete vždy rádi vzpomínat. Proto si jich užívejte naplno, a přitom dbejte nejen o své zdraví a pohodlí, ale také o potřeby pejska.