Pes a zimní sporty

Když se řekne zima, někdo z nás si představí ponuré, šedivé dny, úbytek energie, chlad a možná i trochu depresivní náladu. Jiní si naopak vybaví mrazivé, prosluněné dny, procházky zasněženou krajinou a radostné dovádění v závějích. Nezáleží na tom, jaké je počasí, ale v jaké společnosti trávíte svůj volný čas. Společnost vašeho pejska vám vždycky zvedne náladu a ani v zimě se nebudete nudit.

Sportem ku zdraví

Nezáleží na tom, jak velkého pejska doma máte. Sportovat můžete s malým jorkšírem i s anglickou dogou. Ne vždy však jde o rekordní výkony. Sport je ideální především pro udržení dobré fyzické i psychické kondice. Sportujeme především pro radost svoji i našich čtyřnohých miláčků. Za zimní sport můžeme považovat obyčejnou koulovačku, ale vyzkoušet můžeme i jiné sporty, určené zejména náročnějším sportovcům.

pes a zimni sporty

Skijöring

Tato sportovní disciplína je určená pro milovníky běžeckého lyžování a majitele větších psích plemen. Jeden nebo více psů jsou oblečeni do speciálních postrojů a pomocí lana jsou propojeni s psovodem, který se pohybuje na běžkách. Základem úspěchu je dobrá fyzická zdatnost na obou stranách, dokonalá spolupráce a poslušnost.

Mushing

Tento sport nelze považovat za disciplínu ryze rekreační. Pokud mushing vyzkoušíte, stane se vaší celoživotní vášní a smyslem života. Pod pojmem mushing si můžete představit jízdu na saních se psím spřežením. Ti, kteří se sportu věnují, mohou potvrdit, že je to vážně jízda plná adrenalinu a dobrodružství. Ideálními plemeny pro mushing jsou plemena severská, jako například sibiřský husky nebo aljašský malamut.

Sportujeme každý den

Pokud nepatříte zrovna ke zdatným sportovcům a přesto chcete pejska v zimě zabavit, můžete se vyřádit při obyčejné koulovačce. Pejsek doslova miluje chytání sněhových koulí a válení se v závějích. Nezoufejte ani v případě, kdy sněhová pokrývka chybí vy tak s napětím vyhlížíte první vločku. Pokud mrzne, až praští, vyrazte s pejskem na rybník. Nazujte brusle a nechte se táhnout po ledě.

Zdraví na prvním místě

V každém ročním období je nutné myslet především na zdraví našich čtyřnohých mazlíčků. V zimě bychom měli být opravdu obezřetní a dodržovat základní pravidla:

  • Po pobytu venku pejskům důkladně umýváme tlapky. Důležité je odstranění soli, která může způsobit nepříjemné praskliny na kůži, které vedou k nebezpečným infekcím kůže.
  • Pokud teplota klesá pod -5°C, měli bychom omezit pobyt venku s menšími psími plemeny.
  • Při větších mrazech omezíme pobyt venku i větším psím plemenům.