Proč svého psa mýt šampónem určeným pro psy

Napadla vás někdy otázka, proč psi opravdu potřebují svůj vlastní šampon? Nebo proč nemůžu svého psa umývat šamponem určeným pro lidi? Dnešní doba nám nabízí opravdu velký výběr na trhu produktů v oblasti starosti o srst našich mazlíčků, proto může být těžké vybrat ten správný a v nabídce se zorientovat. To by majitele pejsků však nemělo odradit od výběru toho správného a uchýlení se k použití lidských produktů. Pokud vás zajímá, proč není vhodné pečovat o naše čtyřnohé kamarády za pomoci jiných mýdel/šamponů, než těch určených přímo pro ně, nabízí vám tento článek zásadní odpovědi k této tematice a také několik důležitých rad a typů.

bathing-a-cute-dog-2021-08-26-15-27-21-utc

Rozdíl v pH

Jedním ze zásadních důvodů, proč svým pejskům dopřát koupel s použitím psího a ne lidského šamponu je právě rozdílnost v hodnotách pH jejich kůže. Zatímco lidská pokožka má normální rovnováhu pH 5,5 – 5,6, což je na kyselé straně (pozn. za neutrální je považováno 7), rovnováhu pH psí kůže se pohybuje mezi 6,2 – 7,4, což je tedy neutrálnější.

Aby docházelo k co nejmenšímu narušování rovnováhy kůže, je běžně složení šamponů přizpůsobeno pH. Při použití lidského šamponu u psa, může tak docházet k zásadnějšímu narušování svrchní vrstvy kůže, která chrání zvíře před parazity, viry a bakteriemi. Svrchní vrstva kůže má také důležitou funkci při absorbci vody a snižování odpařování, čímž udržuje tělo hydratované. Pokud tedy umyjeme pejska lidským šamponem, stává se jeho pokožka suchá a šupinatá. To následně vede k nadměrnému svědění a škrábání, čímž si pes může způsobit oděrky, které poté usnadňují napadení bakterií a zanícení pokožky.

Citlivost kůže

Kromě rozdílnosti v pH u psů a lidí se liší jejich pokožka také obecně v citlivosti. Možná byste to neřekli, ale pravdou je, že psi mají citlivější pokožku než lidé. Zatímco lidé mají 10 – 15 vrstev kůže, psi pouze 3 – 5. Šampon s nevhodným chemickým složením tak může dráždit psí pokožku a zbavovat ji důležité olejnaté vrstvy.

Ideální psí šampon

Pro ochranu pokožky našich čtyřnohých kamarádu a zabránění výše zmíněných situací se tak nabízí využít vhodný psí šampon. Nejlépe vyrobený z jemných přírodních ingrediencí, jako je aloe vera, makadamový či arganový olej. Při umytí tak dochází k co nejmenšímu narušení kůže a o srst je jemně a kvalitně postaráno Takovou péči pro naše pejsky například nabízí šampóny Beaphar, které si můžete prohlédnout na našem eshopu.

Na závěr se hodí říci, že kromě výběru šamponu, je nejdůležitější částí procesu koupání oplachování srsti. Oplachování psa by mělo ideálně trvat déle než umývání šamponem. Díky tomu se všechny nečistoty spolu se šamponem odstraní a srst zůstane nejen čistá, ale také krásně lesklá. U mazlíčků s delší srstí se sklonem k zacuchání doporučujeme použít i kondicionér

8-2