Psincový kašel ohrožuje pejska zejména na podzim

Pochmurné podzimní počasí je jako stvořené pro šíření nejrůznějších virových infekcí. Stejně tak jako se člověk potýká s chřipkou a nachlazením, i pejska mohou potrápit zdravotní neduhy, které mohou přinést nemalé komplikace. Nejčastějším psím onemocněním v podzimním období je psincový, neboli kotcový kašel. O co se jedná, jak se projevuje a jak se proti této nemoci bránit?

Co je to psincový kašel?

Psincový kašel lze odborně označit jako vysoce infekční parainfluenzu šířící se kapénkovou infekcí. Jednoduše řečeno si pod pojmem psincový kašel představíme infekční onemocnění dýchacích cest, kterým se pejsek může nakazit v místech hromadného výskytu. Onemocnění způsobuje celá řada různých virů, avšak velice častou komplikací je následný bakteriální zánět, který tento typ kašle doprovází. Proto bychom nemoc neměli podceňovat a našim pejskům dopřát důkladnou péči.

Klinické příznaky u nakaženého pejska

První příznaky se u pejska projeví asi 9. den od nákazy. Pokud nemoc probíhá bez komplikací, odezní do dvou až třech týdnů. Projevy jsou zcela jasné a v podstatě nezaměnitelné s jiným onemocněním. Pejska sužuje záchvatovitý kašel doprovázený dávením a vykašláváním hlenu nebo pěny. Intenzita kašle se zhoršuje po fyzické zátěži. Z tohoto důvodu by měl mít nemocný pejsek dostatek klidu, tekutin a nemoc takzvaně řádně vyležet.

Léčba

Základem správné a úspěšné léčby je klidový režim. Pejska bychom měli vyvarovat fyzické námaze a zároveň zamezit dávivému kašlání tím, že pejska na čas zbavíme obojku a plyšových hraček, které pejska mohou dráždit v krku. Pejskům během léčby podáváme léky podporující vykašlávání. V těžších případech je nutné navštívit veterináře, který předepíše antibiotika.