Vhodné granule jsou základ - Díl 3 - Nečitelné pojmy

V minulých dílech jsme se podívali na obecnou problematiku krmení granulemi a zásadní informace o jejich výběru. V tomto díle si ukážeme něco o chemické konzervaci, zahrnu vás spousty „nečitelných“ pojmů, které najdete na etiketě, a já vám vysvětlím, co znamenají. Také se podíváme na látky, které jsou u granulové stravy vhodné.

Raději bez chemické konzervace

V kvalitních granulích nenajdete žádné zdraví škodlivé látky, jako například barviva a konzervanty (propylgallát, sorban draselný, BHA, BHT apod.). Tyto látky mohou být také skryty za termínem „doplňkové látky povolené v EU“.

BHA (Butylhydroxyanisol) E 320 - Konzervační látka, která zpomaluje žluknutí tuků. Používá se proti některým bakteriím a plísním. Může způsobovat alergie a některé studie uvádějí, že může zesilovat karcinogenní účinky jiných karcinogenů a vyvolat vznik rakovinotvorného bujení
BHT (Butylhydroxytoluen) E 321 – velmi často používaný potravinářský emulgátor, který zabraňuje žluknutí olejů a tuků. Butylhydroxytoluen může napadat některé orgány, např. ledviny játra, plíce a má také podobné účinky na zdraví jako BHA.

Propylgallát E 310 - Brání žluknutí tuků a olejů. U citlivějších zvířat může vyvolat alergické reakce a žaludeční problémy.

Sorban draselný - zpomaluje růst plísní a využívá se jako konzervační činidlo. Velká část studií považuje tuto látku za neškodnou, ale při dlouhodobých pokusech na krysách se začaly projevovat náznaky jejichkarcinogenní účinky. Při vyšších dávkách BHT se na testovaných zvířatech začaly projevovat poruchy abnormalit na psychické úrovni a zvyšovalo se riziko vzniku nádorů.  I když je v granulích menší, a údajně neškodné množství této látky, stojí za zamyšlení, co by toto malé množství podávané v každé krmné dávce, každý den a po celý život psa s jeho zdravím provedlo. Světové potravinářské organizace tedy nabádají k používání kvalitnějších jako je například konzervace za pomoci Tekoferolu – vitamín E.

Pokračujeme vedlejšími produkty

Mimo výše zmíněných chemických konzervantů nechceme v granulích suroviny s malou výživovou hodnotou. Což jsou například bílkovinné hydrolyzáty, sója, koncentráty, živočišné produkty a vedlejší rostlinné produkty.

Vedlejší živočišné produkty – pod tímto pojmem sí můžete představit například kůže, odžezky masa, uhynutá zvířata, zobáky, krev, střeva, odpad z mlékáren atd.

Vedlejší výrobky rostlinného původu - Do této kategorie zahrnujeme vedlejší výrobky ze zpracování rostlinných produktů, jako jsou například zelenina, luštěniny, olejová semena a bílkoviny.

Najdeme i něco dobrého?

Teď se podíváme na prospěšné látky, které v krmení hledáme a jakým způsobem zvířatům prospívají:

Bylinky, ovoce, zelenina - mořské řady, kořen čekanky, yucca aj., pomáhají tělu vylučovat toxiny a podněcují některé tělesné pochody (pročišťování), dále mohou posilovat orgány (srdce, trávení atd.).
Oligosacharidy, fruktooligosacharidy - zdravější forma cukru
Glukosamin, Chondroitin - doplňky pro výživu a obnovu chrupavek, kloubů a vaziva
Poměr  kyselin omega 6 a omega 3  by měl být menší než 5:1 (Tento poměr se pozitivně odrazí na kvalitě srsti)
Probiotika - příznivé mikroorganismy podporující trávení

Tyto informace jsou většinou uvedeny na obalu nebo propagačních materiálech, protože výrobci se chtějí pochlubit prospěšnými účinky jednotlivých složek.

Granule by samozřejmě měly obsahovat kompletní spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků (použití chelátových forem minerálů (umělá forma) umožňuje jejich lepší střevní absorpci a s tím spojenou vyšší využitelnost krmiva).

Pro výběr určité značky hovoří i fakt, jsou-li granule zprcované šetrnou technologií. Pokud mají suroviny status potravinářské kvality, tím lépe (např. Brit Care, Carni love, Trainer) - to znamená, že suroviny byly schválené pro lidskou spotřebu. Takových je pouze cca. 5% značek.

Zdroj: frisbeedogs.blog.cz

Předchozí díl číslo 2 - Následující díl číslo 4