Vypadávání srsti u psů

Majitelé dlouhosrstých plemen se musejí několikrát do roka vypořádat se všudy přítomnými chlupy. Především na jaře a na podzim dochází u pejsků k takzvanému línání, neboli pouštění chlupů. Správnou a důslednou péčí o srst můžeme tento proces eliminovat. Všímat bychom si však měli extrémního línání, které může značit závažnější zdravotní problém.

Co je to línání?

Jako línání označujeme proces, kdy se pejsek postupně zbavuje staré srsti a nahrazuje ji srstí novou. Jedná se o samovolné pouštění chlupů, během kterého však nevznikají lysá místa. Línání postupuje směrem od zadní části těla dopředu. Celý proces se děje ve třech základních fázích. Srst jednotlivých plemen naroste do určité délky a její růst se poté zastaví. Stará srst postupně odumírá a chlupy jsou postupně nahrazovány.

onemocneni kuze u psa-2

Závažnější problémy

Pokud se vám zdá, že pejsek pouští extrémní množství chlupů a jeho srst se velice pomalu obnovuje, zbystřete. Všímejte si také stavu psí pokožky. Pokud je kůže zarudlá, strupovitá a objevují se lysá místa, jedná se o známky zdravotních komplikací. Může se jednat například o problémy trávícího traktu, onemocnění štítné žlázy, plísňové, virové nebo bakteriální onemocnění. V některých případech stačí změnit krmivo, stravu obohatit o vitaminy. V jiných případech je nutné vyhledat lékaře, který nařídí léčbu antibiotiky.

Pravidelná péče o psí srst

Problémy s línáním lze eliminovat správnou a především pravidelnou péčí o psí srst.

  • Psům podáváme kvalitní psí krmivo vyrobené především z kvalitního masa, doplněné vitaminy a minerály.
  • Obohaťte stravu o olivový nebo lněný olej. Nejen že napomáhá lepšímu trávení, ale také zlepšuje kvalitu pokožky a srsti.
  • Psí srst pravidelně vyčesávejte a kartáčujte.
  • Pravidelně pejska koupejte.
  • Kontrolujte blechy – škrábání narušuje strukturu pokožky a chlupy tak více vypadávají.