Kožní problémy u psů 

Trápí vašeho pejska úporné a otravné škrábání? Ani pejskům se nevyhýbají různá kožní onemocnění, u kterých je důležité zahájit včas léčbu. Problém však může být ve správné identifikaci původce. Prostřednictvím tohoto článku vás seznámíme s nejběžnějšími kožními problémy.

owner-pet-the-beagle-dog-on-grass-on-sunny-summer--YNVWK7X

Původci kožních onemocnění

Kožní onemocnění vyvolává celá řada patogenů. Kromě invazivních druhů bakterií, je škrábání projevem přecitlivělosti organismu na určitou látku. Obecně lze za hlavní původce označit následující skupiny:

  • Vnější parazité – svrab, dravčíkovitost, zablešení, zavšivení
  • Infekční agens – kvasinky, bakterie
  • Hypersenzitivita – alergie, atopický ekzém

Příznaky kožního onemocnění

Ať už kožní problémy vyvolá jakýkoliv faktor, příznaky jsou naprosto shodné. Na kůži psa se objeví vyrážka nebo jednotlivě se vyskytující defekty viditelné pouhým okem, které jsou doprovázeny urputným svěděním. Pejsek se následně škrábe, kouše, nebo si rány líže. Pokud v této fázi nezahájíme léčbu, máme zaděláno na závažnější zdravotní komplikace. Pejsek si totiž škrábáním způsobí otevřené rány, které se následně zanítí a pejsek se tak potýká s ošklivou infekcí.

woman-combs-the-dogs-hair-with-a-brush-EGFM49V

Jak rozpoznat základní typy kožních onemocnění

Než se s pejskem vydáme k lékaři, měli bychom sami vyhodnotit, co je příčinou kožních potíží. Zda se jedná například o reakci na včelí bodnutí, či závažnější problém, který v domácích podmínkách nezvládneme léčit. Nejdůležitější je všímat si změn na psí kůži. Při každodenním kartáčování si všímáme kvality srsti i stavu kůže. Pokud zaregistrujeme jakékoliv změny na kůži nebo na srsti, vždy vyčkáme alespoň 24 hodin a zhodnotíme, jak se stav mění.

NDC-1 NDC-2 NDC-3

Svrab

Svrab patří k nejčastějším onemocněním postihující psí kůži. Původcem jsou roztoči. Svrab se objevuje následkem špatné hygieny nebo jej může přenést nakažený jedinec. Na kůži psa můžeme rozpoznat lysá místa se zrohovatělou kůží. Nemoc se projevuje silným svěděním.

Alergie

Po styku s alergenem, který může být přítomen prakticky kdekoliv, stravy nevyjímaje, se na psí kůži objeví začervenalá místa. Nejčastěji se tato místa objevují na uších, břiše a v okolí slabin.

Kožní infekce

Infekce vzniká jako sekundární komplikace stávajícího kožního onemocnění. Do otevřené rány způsobené škrábáním se dostane infekční patogen (bakterie). Pokud zanedbáme léčbu, infekce se dál šíří krví a zdraví našeho pejska je silně ohroženo.

dog-scratching-3XK7VEX

Folikulitida

Některá kožní onemocnění mohou pořádně zkomplikovat život u psů i lidí. Jedním z příkladů je takzvaná folikulitida. Obvykle se projevuje červenými pupínky na různých částech těla. Existuje mnoho typů léku pro toto onemocnění, důležité je identifikovat bakterii, která folikulitidu způsobuje a nasadit vhodnou medikaci.