Základní povely, kterým by měl pes rozumět

Soužití s pejskem je radostné pro všechny členy rodiny. Pejsek je velkým kamarádem, hlídačem a mnohdy i naší vrbou. Aby však život se čtyřnohým mazlíčkem byl harmonický, je potřeba jej hned od začátku naučit alespoň základním povelům, díky kterým se často vyhneme problémům. Při tréninku doporučujeme pořídit kvalitní a spolehlivou výbavu na venčení. Vybírat lze z vodítek, postrojů a obojků.

Poslušnost na prvním místě

Každý pes bez ohledu na plemeno by měl být důsledně vychováván k poslušnosti. I chovatel začátečník by měl psa vést k pěti základním povelůmke mně, lehni, sedni, zůstaň, chůze u nohy. Občas se nám stane, že potkáme pejska na volno a za ním se řítí bezradný chovatel, který na psa křičí a snaží se ho všemožnými způsoby zastavit a přivolat zpět. Takový pes i jeho chovatel nepůsobí na své okolí příliš dobře. Pes navíc vyvolává pocit nedůvěry a ostatní kolemjdoucí pociťují spíše strach. Abyste takovým nepříjemnostem předešli, je potřeba vést pejska k poslušnosti již od štěněte. Ve výchově musíme být důslední, trpělivý a pejska odměnit za každý nový úspěch a pokrok.

puppy-JDWA47A-2

Jak správně postupovat při výcviku?

V oblasti výcviku neexistují žádná striktní pravidla. Každý pes je jiný, jeden se povely naučí hned, jinému to trvá déle. Jedno pravidlo však můžeme zobecnit. Pejska všechny povely učíme na vodítku. Předejdeme tím tomu, že pejska budeme neustále nahánět a okřikovat.

SEDNI

K pejskovi se při výcviku postavte tak, aby byl pejsek po vašem levém boku. Pravou rukou držte vodítko napnuté směrem nahoru. Zřetelně a jasně vyslovte pojem SEDNI a zatlačte pejskovi levou rukou na záď, asi do oblasti slabin. Pokud si pejsek sedne, nahlas jej pochvalte a odměňte pamlskem.

stylish-woman-giving-treats-to-her-white-dog-on-bl-RRB4FX5-2

KE MNĚ

S výcvikem tohoto povelu začněte v momentě, kdy si již pejsek zvyknul na své jméno. Opět mějte pejska na vodítku. Nejprve zavolejte jeho jméno, pokud se rozběhne směrem k vám, přidejte povel KE MNĚ. Občas se stane, že pejska cestou něco zaujme, v ten moment slabě zatáhněte za vodítko a přinuťte jej doběhnout až k vám

LEHNI

Tento povel učíme psa hned poté, co již ovládá povel SEDNI. Pejska přinutíme sednout si. Opatrně uchopíme jeho přední tlapky a natáhneme je směrem dopředu. Zároveň pejska jemně zatlačíme do oblasti kohoutku, čímž ho přinutíme zůstat ležet. Po celou dobu opakujeme povel LEHNI.

dog-laying-on-the-grass-P6ZPSDJ-2

ZŮSTAŇ

Povel zůstaň učíme z pozice vleže. Pejskovi trvá déle, než se dostane do původní polohy. Pejska přinutíme lehnout si. Malou chvíli jej necháme nehybně ležet a poté vyslovíme pojem ZŮSTAŇ. Vždy o malý krok ustoupíme nebo začneme obcházet okolo psa. Povel několikrát opakujeme a při každém zdařilém pokusu se vzdalujeme o trochu více.

CHŮZE U NOHY

Také chůzi na vodítku učíme výhradně na vodítku. Psa si přivoláme k levé noze a pomocí vodítka jej vedeme těsně u levé nohy.

happy-czech-mountain-dog-walking-on-pet-leash-C3S6WHN-2