Epilepsie u psa

Nikdy jste neslyšeli o tom, že by pes mohl trpět epilepsií? Bohužel ani našim domácím mazlíčkům se závažná onemocnění nervové soustavy nevyhýbají. Pokud vašeho pejska postihne epileptický záchvat, jedná se o situaci velice náročnou jak psychicky, tak i fyzicky. A to nejen pro pejska samotného, ale také pro jeho chovatele. Co by měl každý vědět o tomto závažném onemocnění, a jak být na něj co nejlépe připraveni?

Co je to epilepsie?

Epilepsie je velice závažným a neléčitelným onemocněním nervových buněk v mozku. I když se o epilepsii u psů příliš nemluví, není to onemocnění vzácné. Některé statistiky dokonce uvádějí, že epilepsií trpí až 3 % psů, z toho jsou nejvíce ohroženi jezevčíci, kokršpanělé nebo bígli.

owner-pet-the-beagle-dog-on-grass-on-sunny-summer--YNVWK7X

Příčiny epilepsie

  1. Genetické dispozice
  2. Některá závažná onemocnění (nádor mozku)
  3. Těžké úrazy hlavy
  4. Silný stres nebo fyzická zátěž

Co se děje při epileptickém záchvatu?

Při nástupu samotného epileptického záchvatu dochází k abnormální elektrické aktivitě mozkových buněk. Nejčastěji se záchvat projevuje silnou křečí a ztuhlostí svalstva. Tyto křeče zasáhnou i smyslová ústrojí a v nejtěžších případech pejsek upadá do bezvědomí. Typickým znakem epileptického záchvatu je silné slinění a pěna v okolí úst.

Epileptické záchvaty však probíhají různě a v různé intenzitě, proto je někdy pro chovatele velice složité záchvat rozpoznat. Mírnější forma záchvatu totiž probíhá bez svalových křečí a projevuje se náhlou ztuhlostí. Pejsek se zastaví, upřeně kouká před sebe, nereaguje a z ničeho nic se zkrátka převalí na bok. Při pohledu do očí vidíme mihotavý pohybm, nebo se oči takzvaně protáčejí.

Není možné stanovit délku epileptického záchvatu. V některých případech záchvat trvá několik minut, ale výjimkou není ani záchvat hodinový. Důležité je vždy podat předepsané léky, protože dlouhotrvající záchvat dále poškozuje mozek.

dog-GVNCW9B

Je možné záchvatům předcházet?

Velice důležité je při epilepsii vypozorovat spouštěcí faktory, které záchvat vyvolávají. To samozřejmě není zcela jednoduché a někdy trvá i několik let, než se s epilepsií našeho pejska naučíme žít. Pokud však pejsek tímto onemocněním trpí, je nutné předcházet silným stresovým situacím, nevystavovat pejska zbytečnému hluku a v poslední řadě pejska fyzicky nepřetěžovat.