Jak rozpoznat falešnou březost?

Falešná březost neboli pseudogravidita je stav, ke kterému může dojít u fenky díky hormonální nerovnováze. Hormony navodí stav podobný březosti a blížícímu se porodu, který se projeví změnou fyzické i psychické rovnováhy. Tento stav však může vyústit v poměrně závažné zdravotní problémy. Jak tento stav nejlépe rozpoznat a bojovat s jednotlivými příznaky?

Kdy a proč mluvíme o falešné březosti?

Pseudogravidita je jev, vznikající u fenky asi týden až dva po skončení období hárání. Díky hormonální změně se fenka chová jako by byla opravdu gravidní a blížil se porod. Fyzické i psychické změny není radno podceňovat, protože mohou způsobit zdravotní komplikace v podobě zánětu mléčných žláz nebo zvracením. U některých plemen, jako je pudl nebo jezevčík, je výskyt pseudogravidity mnohem častější v porovnání s ostatními plemeny.

dachshund-dog-in-park-DNPNL6N

Budeme mít štěňátka?

To je otázka, která napadne každého chovatele, který pozoruje fyzické i psychické změny. Hormony vyvolají nápadné fyzické změny, ke kterým patří zduření mléčných žláz, tvorba mléka a následný zánět doprovázený horečnatými stavy. Patrné je také nechutenství a časté zvracení. Zneklidňující jsou také změny v chování, které nás velice znepokojí. U fenky nastává psychický neklid, apatie nebo naopak zvýšená agrese. Pseudogravidita se též projevuje zvýšenou opatrností pohybů, vytváření rodinného hnízda. Všechny tyto projevy mohou vyústit v imitaci porodu, kdy se fenka pod vlivem hormonů stará o domnělá mláďata a odmítá opustit hnízdo.

Jak falešnou březost řešit?

Falešná březost je obdobím, které vyžaduje velkou míru trpělivosti. Při mírných projevech pseudogravidity není nutný lékařský zásah. Postačí feně odebrat předměty imitující štěňata a její pozornost převést někam jinam. Při těžší formě pseudogravidity přichází na řadu hormonální léčba pod lékařskou kontrolou. Feně jsou podány léky na hormonální bázi, které řídí období březosti. Nezřídka je nutné podávání antibiotik v případě počínajícího zánětu. Někteří chovatelé často přistupují k homeopatické léčbě.

cropped-view-of-veterinarian-examining-back-of-wei-FMTNQXD