Podzimní nebezpečí, aneb pozor na zrádné osiny

Krásného podzimního počasí si společně s našimi čtyřnohými kamarády nejraději užíváme v parku. Pastelové barvy opadaného listí jsou pro mnohé z nás nejlepším zátiším pro fotografování, zkrátka my i naši pejsci si vychutnáváme poslední sluneční paprsky, jak jen je to možné. Mnohdy však opomíjíme nebezpečí, které na pejsky číhá především v parcích, na polích a loukách. Tímto nebezpečím jsou osiny, které dokážou nadělat pořádnou neplechu a zkomplikovat našim psím miláčkům život.

dog-on-field-at-sunset-2021-08-27-19-43-23-utc

Proč je osina nebezpečná?

Osina představuje tvrdý obal zralého travního semene. Tento obal semínek je zakončený ostrým háčkem a štětinkami, které mohou zvířeti způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Během dovádění v neposečeném porostu ulpívají na psí srsti, zapíchnou se do kůže a díky zpětnému háčku se zasouvají dále pod kůži. Osina způsobuje největší problémy v oblasti ušních boltců, mezi prsty, ale i v oku. Čím déle zůstává osina v podkoží, tím horší jsou zdravotní komplikace v podobě rozsáhlých infekcí kůže a okolních tkání.

Klinické projevy u psa

Pokud se osina dostane do ušního boltce, pejsek pociťuje nepohodlí a neustále třepe hlavou. V tomto případě bychom se neměli snažit ucho vyčistit sami doma, protože hrozí nebezpečí, že osinu zasuneme ještě hlouběji. Pejska bychom měli vzít k veterináři, který ucho vyčistí odborně. Vůbec nejčastějším místem zapíchnutí osiny jsou tlapky. Pejsek začíná kulhat, líže si postižené místo. Postupem času kůže zčervená a může se objevit i zduřenina v podobě bulky. Počínající zánět se projevuje hnisáním, otokem, v těžších případech se objeví teplota a nechutenství.

woman-with-boston-terrier-dog-at-vet-2021-08-26-15-34-43-utc

Jak pejska před osinami chránit?

Po každé procházce je nutné pejska důkladně očistit. Měli bychom prohlédnout tlapky, ouška i oči a důkladně vykartáčovat srst. Právě z tohoto důvodu by ve výbavě správného chovatele neměli chybět vyčesávací kartáče a hřebeny.