RECEPT: Sýrové chia ořechy

Vánoce už klepou na dveře a blíží se čas, kdy budeme chtít našim chlupáčkům dopřát něco navíc. Cukroví, které je určené pro dvounohé členy smečky však není vůbec vhodné pro naše pejsky. Jistě už víte, že čokoláda, rozinky, cukr, ale také velké množství tuku do psí misky nepatří. Proto si raději upečte vánoční cukroví, kterým pejskovi v rozumném množství můžete bezpečně obohatit vánoční jídelníček.

Sýrové chia ořechy

Práci při výrobě ořechů si trochu zjednodušíme tím, že použijeme silikonové formičky na cukroví. Těsto je tuhé a nelepivé, takže z něj nejdou moc dobře dělat v dlaních kuličky, ale pro vmačkávání do formiček je ideální. Pro tento recept použijete z obilovin pouze ovesné vločky, které jsou zdrojem rozpustné vlákniny a obsahují kvalitní bílkoviny, vitamíny skupiny B, minerály (železo, zinek, hořčík) a mnohem méně lepku, než pšenice.

Než začnete s přípravou, nachystejte si hrneček, kterým si jednotlivé ingredience odměříte.

Pes-stromek-a-formicky-

Pro výrobu oříšků použijete:

  • 1/2 hrnečku na jemno nastrouhané mrkve
  • 3 hrnečky ovesných vloček
  • 1/3 hrnečku vody
  • 1/2 hrnečku na jemno nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1 vejce
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 1 lžíci chia semínek

Mrkev nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte k ní vejce, olivový olej, chia semínka, nastrouhaný sýr a vodu. Vše smíchejte dohromady.

Dva šálky ovesných vloček si v sekáčku nebo mixéru rozmixujte na ovesnou mouku. Přidejte tuto mouku spolu se zbytkem nerozmixovaných ovesných vloček k mrkvovo-sýrovému základu. Rukou vypracujte hutné těsto a vytvarujte z něj bochánek, který nechte chvíli odpočinout.

Pak odebírejte malé kousky těsta, které vmačkávejte do silikonových formiček na cukroví. Já mám doma pouze formičky na oříšky, proto jsem našemu pejskovi udělala oříšky. Stejně tak ale můžete použít formičky třeba na rohlíčky nebo jiné tvary.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů zhruba 20 minut – dle velikosti tvarů. Vychladlé oříšky můžete servírovat pejskovi. Cukroví pro pejsky uchovávejte za přístupu vzduchu v suchu a pak vám vydrží klidně i měsíc.

Pokud máte pejska, který je alergický na obiloviny, ale také byste mu chtěli dopřát o Vánocích nějaké domácí cukroví, pak se můžete nechat inspirovat vánočním receptem na https://psikeksik.cz/kulicky-cukrovi-pro-pejsky/.

Cukrovi-pro-psy-bezobilovin