I vašeho pejska mohou potrápit spáleniny od slunce

Zrádné sluneční paprsky se dokážou vyřádit nejen na vaší nechráněné pokožce, ale i na kůži vašich čtyřnohých kamarádů. I když se může zdát, že je kůže chráněna chlupy a pejskovi prakticky nic nehrozí, opak je pravdou. Úpal, úžeh nebo spáleniny? Jak správně pejska ochránit a pejskům pomoci?

Kteří pejsci jsou nejvíce náchylní

V horkých letních měsících se může přehřát každý pejsek. Co se však týká spálenin, existují typy pejsků, kteří jsou náchylnější a je potřeba je více chránit. Obecně se jedná o pejsky naháče, pejsky krátkosrsté a pejsky se světlou srstí. Spáleniny jsou nejen bolestivé, ale zvyšují také riziko rakoviny kůže. Z tohoto důvodu bychom neměli pejsky vystavovat dlouhodobě slunečnímu žáru, ochlazovat je a zajistit jim dostatek stínu ve výběhu.

mexican-hairless-dog-xoloitzcuintli-or-xolo-2021-08-26-23-06-00-utc

Jak poznám spáleniny od slunce?

Občas se stane, že spáleniny ukryté pod srstí včas nezaregistrujeme. Pokud je však váš pejsek od slunce popálen, nejčastěji si všímáme červených skvrn v okolí tlamy, očních víček a bříška. Pejsek je dosti citlivý na dotek a silnější popáleniny mohou vyvolat i horečnaté stavy. Popáleniny od slunce však nejsou životu nebezpečné a poměrně brzy se zahojí.

První pomoc pro vaše mazlíčky

Nejprve je potřeba stanovit rozsah spáleniny a zhodnotit celkový zdravotní stav pejska. V případě silného popálení bychom se měli obrátit na veterináře. Obecně se nedoporučuje spálená místa ledovat ledem, chladit máslem nebo jinou mastí. Pokud už k popálení dojde, zasažená místa chladíme namočeným hadrem.

Spáleninám raději předcházejme

Abychom se vyhnuli bolestivým popáleninám, je lepší dodržovat určitá opatření. Pejskům bychom měli zajistit dostatek stínu a to nejen ve výběhu, ale i při venčení. Důležitou roli také hraje pravidelný pitný režim, který pomáhá pejskům se ochlazovat. V horkých letních měsících bychom se měli vyhýbat vycházkám po rozpáleném betonu. Pokud je pobyt na slunci nevyhnutelný, měli bychom pejska natírat opalovacím krémem.

thirsty-dog-at-sunset-2021-08-26-22-38-57-utc