Jaké psí plemeno se nejlépe hodí k malým dětem?

Výběr pejska záleží na mnoha faktorech. Limitujícím faktorem je typ bydlení, dostatečný výběh nebo pracovní vytížení. Vždy by však na prvním místě mělo být blaho našeho čtyřnohého kamaráda. Pejsek by se měl cítit dobře a měla by mu být poskytnuta maximální možná péče. Někdy se může zdát, že máme pro pejska vytvořené ty nejlepší podmínky, avšak stále před námi stojí jedna poměrně zásadní otázka  - co děti?

K malým dětem malé plemeno?

Jistě vás napadne, že k malým raubířům se nejlépe hodí miniaturní nebo menší plemeno. Ne vždy je však malé plemeno tou správnou volbou. Malé dítě pejska často považuje za hračku a podle toho se k němu také chová. Tahání za fousky nebo za ocásek se nemusí každému pejskovi líbit. Zvláště malí pejsci jsou často frustrovaní, vyděšení a mohou se chovat agresivně. Velice často se tak setkáváme s pokousáním od jorkšíra nebo od jezevčíka. I přesto jsou malá plemena, jako například jorkšír, malý knírač, pražský krysařík nebo Jack Russsel teriér, častými členy domácností s malými dětmi.

small-kid-with-dog-YC6WDXN

Velký pes v roli ochránce i kamaráda

V mnoha případech mají rodiče z velkých psů strach. Jistě existují plemena, která je lepší k dětem nepořizovat, ale i mezi velkými psy najdeme rasy s klidným temperamentem a s mírnou povahou. Mezi nejčastěji chovaná plemena v rodinách s malými dětmi jsou retrívři, ohaři nebo setři.

Zlatý retrívr

Zlatý nebo labradorský retrívr je považován za velice laskavého, klidného a rozvážného pejska, který bezmezně miluje všechny členy rodiny. Právě díky jejich charakterním vlastnostem jsou často využíváni jako asistenční psi.

Ohař nebo setr

S většími dětmi může nerozlučnou dvojici vytvořit ohař nebo například setr. Obě plemena vyžadují dostatek pohybu, a proto jsou vhodná zejména do sportovně založených rodin. Je potřeba si však uvědomit, že ohař i setr často trpí separační úzkostí a dělá jim problém být často bez svého páníčka.

english-setter-dog-in-a-greenhouse-TVTH6VY

Opatrnost na prvním místě

Ať už se rozhodnete pro jakékoliv psí plemeno, vždy je potřeba být obezřetní. Každý pes se může chovat teritoriálně, zvláště v malém bytě, kde se nemá možnost před dětmi schovat. Z tohoto důvodu bychom nikdy neměli nechávat dítě a psa o samotě, i když se může zdát, že jsou nerozlučnými kamarády. Pes nejčastěji útočí na oblast krku a obličeje a následky mohou být hrozivé.

Která plemena k dětem raději nepořizovat?

Některá psí plemena nejsou pro svoji agresivní povahu vhodná k malým dětem. Pro svůj klid a bezpečí dětí se raději vyhýbejte rasám, jako jsou rotvajleří, tosa inu, argentinská doga nebo thajský ridgeback. Pokud nejste zkušeným chovatelem a neznáte rodokmen psa, můžete mít v těchto případech na problémy zaděláno.

boy-sitting-on-the-grass-with-a-dog-PHGV25G