Jak si vybrat psa podle životního stylu a svých možností?

Přemýšlíte o novém pejskovi a nejste si jistí, který pro Vás bude nejvhodnější? V tomto článku Vám poradíme, jak vybrat psa podle Vašich možností a co je potřeba zohlednit.

Zvažte svoje finanční možnosti

S pořízením pejska nejsou spojené jen prvotní náklady na vybavení a pravidelné výdaje na stravu, ale musíte počítat i s neočekávanými platbami za veterinární vyšetření. Pejsek může onemocnět nebo se zranit a částky za ošetření se šplhají do tisíců. Proto se při zvažování, jakého si vybrat psa, seznamte s typickými komplikacemi daného plemene (např. vlkodav nebo labrador má problémy s klouby, West Highland teriéra často trápí alergie, psy s klopenýma ušima záněty apod.). U problematičtějších plemen je dobré na tyto neduhy myslet dopředu a využít například pojištění pro zvířata o kterém jsme Vám psali zde.

Paradoxně nejméně problémů mívají kříženci, protože si pro přežití byli schopní zachovat kombinaci těch lepších vlastností. Největší záhadu u oříšků tak představuje povaha, která se nedá předpovědět stejně jako u šlechtěných psů. 

mixed-breed-dog-with-her-owner-in-the-park-2021-09-02-09-05-40-utc

Nenechte některá plemena trpět v bytě

Je jasné, že každý pes bude šťastný v domě se zahradou. Horší to je v případě, kdy musí být pes v bytě. Některá plemena,hlavně větších a užitkových psů (německý ovčák, husky, bernský salašnický pes), dlouhodobé pobývání v bytě snáší velmi špatně. Nejen, že nemají dostatek pohybu, ale problémy jim působí hlavně jejich hustá srst. Pokud už si takové plemeno chcete pořídit, je potřeba je přivést do domova v co nejnižším věku, aby se pes takovým podmínkám dokázal přizpůsobit.

Každý pes potřebuje Váš čas

Ať si vyberete jakéhokoli pejska, budete se mu muset věnovat. Některým psům stačí standardní procházky (hlavně menším a středním plemenům), zatímco jiní potřebují kromě dlouhých procházek i dobrý výcvik a pevnou ruku kvůli své tvrdohlavé a aktivní povaze (teriéři, border kolie, pitbull). Nemáte-li zkušenosti s výcvikem psů nebo možnost pravidelně docházet na cvičák, vyberte si méně komplikované a agresivní plemeno.

border-collie-dog-walking-2021-08-26-15-32-45-utc