Pro koho je vhodnější štěně a kdo si bude rozumět s dospělým psem?

Přemýšlíte, že se novým členem Vaší rodiny stane pejsek? Než začnete hledat vytoužené štěně, zkuste se nejdřív zamyslet. Štěně nemusí vyhovovat Vašemu životnímu stylu, protože ze začátku potřebuje spoustu času a pozornosti.Pro někoho je zase dospělý pes větší komplikací kvůli poměrně ustálenému chování.

Před výběrem konkrétního pejska Vám pár chvil přemýšlení může ušetřit bezesné noci. Ovšem, že není nic roztomilejšího než malé štěňátko, ale s jeho vychováním je spojená spousta práce. Naopak starší pes může mít svou hlavu nebo bojovat se zdravotními problémy. V tomto článku zjistíte, pomocí kterých hledisek Vám bude vyhovovat víc mladý nebo dospělý pes.

Klíčové jsou Vaše časové možnosti

Štěňata vyžadují neustálý dohled, hlavně v prvních měsících po příchodu do domácnosti. Potřebují často venčit (každých pár hodin), mít kolem sebe  společnost a bezpečné prostředí a svědomitý výcvik. Se štěnětem Vás čekají fáze učení na „venkovní nočník“ nebo růst zubů.

Štěně je pro Vás ideální, pokud trávíte hodně času doma, kde na něj dohlédnete. Trávíte-li celý den v práci, zvažte raději dospělého psa, který je schopný se s Vaším odchodem vyrovnat a nevyžaduje tolik péče.

Chcete psa s určitými vlastnostmi?

Při výchově psa od štěněte pomáháte budovat jeho osobnost a chování. Chcete-li psa formovat k obrazu svému, určitě zvolte štěně. Osobnost je u dospělých psů už vyvinutá a mohou mít určité problémy s chováním. Rozhodně neplatí, že „starého psa novým kouskům nenaučíš“. Osvojení pejsci jsou za nový domov vděční a dají se vycvičit v jakémkoli věku.

Jakého psa pořídit k dětem?

Menší děti mohou mít problém s porozuměním tomu, jak se k novému pejskovi chovat, a proto je obecně před pořízením psa počkat, až trochu odrostou. Děti Vám pak mohou pomáhat s výchovou a péčí o psa a samy se tak učit zodpovědnosti. Nemusíte se bát ani staršího psa z útulku – v tomto případě je nejlepší, pokud je pes zvyklý na děti.

Jak je to s náklady?

Obě varianty mají své výdaje. Je možné, že u staršího psa se dříve projeví nemoci vyžadující léčbu. Štěňata mají vysoké náklady hlavně na začátkuPodívejte se, co vše obsahuje výbavička pro štěnata. Chcete-li ušetřit a netrváte na konkrétní rase, poptejte se po psu od známých nebo z útulku, kde štěňata také bývají k mání.