Proč se pes bojí bouřky?

Následující situaci zná velice dobře každý chovatel psů. Horký letní den se chýlí ke konci a blankytně modrou oblohu zatáhnou černá mračna. Ticho náhle přeruší hřmění a oblohu projasní jeden blesk za druhým. Každý pejsek v této situaci vydává jasné signály, které nám napovídají, že pejsek prožívá obavy a strach. Proč se pejsek bojí bouřky a co vlastně při bouřce prožívá?

Strach z bouřky je běžnou fóbií

U některých psích plemen je úzkost během bouřky častější a její projevy jsou velice výrazné. Někteří pejsci vycítí příchod bouřky ještě před jejím začátkem. Fóbie se velice často projevuje schováváním se do temných míst, štěkání, kňučení a močení. Neklidné chování můžeme u pejska pozorovat při samotném dešti, během jasných záblesků na obloze, nebo pokud pejsek slyší hromy. S fóbií z bouřky velice úzce souvisí také strach z ohňostrojů.

proč se pes bojí bouřky

Jaká je příčina strachu?

O samotné příčině strachu můžeme pouze spekulovat, protože pejsek nám jasný signál nedá, a my mu do hlavy nevidíme. Mezi nejpravděpodobnější příčiny však patří:

  • Hluk – pejsek slyší několikanásobně lépe než člověk. Každý obyčejný hrom v něm vyvolá pocit nejistoty a úzkosti.
  • Změna tlaku – každá změna tlaku přicházející před bouří je pro pejsky bolestivá a vyvolává nepříjemné pocity v uších. Změna tlaku také může vyvolat bolest kloubů, zvláště u pejsků s ortopedickým onemocněním a u pejsků trpících artritidou.
  • Nepříjemný traumatický zážitek – pejsek v sobě nese nepříjemné, úzkostné pocity spojené s dřívější situací.

Jak s fóbií z bouřky bojovat?

Jakýkoliv strach je velice obtížné léčit. Pejskům ale můžeme pomoci se strachem bojovat a na situaci si postupně zvykat.

  • Nikdy pejska nenechávejte za bouřky venku, a už vůbec ne samotného. Dejte pejskům najevo vaši přítomnost. Pokud se vy sami bouřky bojíte, nedávejte emoce příliš najevo. Snažte se být klidní a uvolnění.
  • Během bouřky si s pejskem vytvořte místečko, ideálně vlastní pelíšek, kde se pejsek pohodlně uvelebí, a kde je bouřka slyšet co možná nejméně.
  • Snažte se odvést pejskovu pozornost. Hrajte si společně s oblíbenou hračkou, na pejska mluvte klidným a vyrovnaným hlasem.